Polský premiér chce přesvědčit EU o plynovodu Nabucco

18.03.2009
čtk

Polský premiér Donald Tusk se pokusí přesvědčit evropské politiky o nutnosti omezit závislost EU na dodávkách plynu z Ruska. Jde hlavně o plynovod Nabucco, který by měl do Evropy přivádět plyn z oblasti Kaspického moře. Potíže kolem jeho financování přijal ruský plynárenský koncern Gazprom, jenž chystá podobný plynovod South Stream přes Černé moře, jako „taktické vítězství“.

Vystoupili jsme s požadavkem, aby byl projekt Nabucco financovaný ze speciálního fondu, který chce Brusel určit na válku z krizí, řekl listu Dziennik ministr pro evropské záležitosti Mikolaj Dowgielewicz. K Polsku se připojilo Rumunsko, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Ale proti jsou údajně Němci, kteří by mohli dostávat v budoucnosti plyn z plynovodu Nord Stream, jenž má vést přes Baltské moře.

Oficiálně Berlín podle listu vysvětluje, že fond má sloužit k překonání současné krize a Nabucco by měl začít fungovat až v roce 2014. Polsko je prý připraveno zablokovat poskytnutí úvěru na plynovod Nord Stream Evropskou investiční bankou (EIB), pokud se Němci postaví proti Nabuccu. Členské státy EU mohou vetovat rozhodnutí, která se týkají financování strategických investic Evropskou investiční bankou.

Bezprostředně po lednové rusko-ukrajinské plynové krizi, která připravila evropské odběratele na téměř dva týdny o většinu dodávek ruského plynu, plánovala Evropská unie vydělit na zvýšení energetické bezpečnosti pět miliard eur. Z toho měl projekt Nabucco získat 250 milionů. Ty však byly posléze seškrtány na 200 milionů a nyní byl projekt připraven o prioritní postavení s vlastním rozpočtem a zařazen do balíčku jižního energetického koridoru, obsahujícího několik projektů.

Tusk na summitu, který začíná ve čtvrtek v Bruselu, bude válčit i o peníze pro Polsko, a to o 150 milionů eur na stavbu plynovodu, jenž propojí zemi s Dánskem a dalšími zdroji plynu ze Severního moře.

Pro Polsko je však podle vlády nejdůležitější, aby Evropská unie přijala novou politiku energetické bezpečnosti. Ta by měla zavázat všechny státy EU k pomoci členské zemi, které vnější dodavatel zavře kohoutky s plynem. Pokud se Tuskovi podaří přesvědčit jiné země, strategie energetické bezpečnosti by mohla být přijata na speciálním květnovém summitu EU v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek