19.03.2009
čtk

České předsednictví EU kritizovalo porušování lidských práv v Íránu. Vyzvalo Teherán k dodržování závazků vyplývajících z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který Írán podepsal a ratifikoval.

V prohlášení k 33. výročí vstupu paktu v platnost EU kritizuje Írán zejména za pronásledování aktivistek bojujících za práva žen a za zvyšující se omezování svobody vyjadřování, sdružování a pohybu, včetně práva opustit zemi. Obránci lidských práv, novináři, studenti nebo odboráři jsou podle EU často obviňováni pod obecnou záminkou veřejné bezpečnosti.

Unie vyzývá Írán, aby propustil vězněné aktivistky Alíeu Aghdamovou-Dústovou a Ronaku Safarzádeovou z hnutí Majdan, které bojuje za práva žen, a aby zrušil tresty odnětí svobody pro odborníky na HIV bratry Araše a Kamíara Alajíovy. Zároveň žádá zrušit trest vězení a stáhnout obvinění vůči několika novinářům a bloggerům, stejně jako vůči řadě studentů univerzity v Šírázu, z nichž nejméně osmnácti bylo zakázáno pokračovat ve studiu kvůli účasti na pokojném shromáždění na Národní den studentů. EU také chce, aby bylo povoleno opětné otevření Centra na ochranu lidských práv.

Vedle převažujících kritických pasáží unie v prohlášení kladně hodnotí pozitivní vývoj, jehož íránský lid dosáhl v sociální, vzdělávací a kulturní oblasti. Zároveň deklaruje svou připravenost zapojit se do konstruktivní spolupráce ve všech oblastech, včetně dialogu o lidských právech.

Írán si v pondělí předvolal českého chargé d´affaires v Teheránu a jako zástupci předsednické země EU mu tlumočil ostrý protest proti dvojímu metru Evropské unie. Předvolání diplomata souviselo s demarší z letošního 4. března, kterou EU kritizovala rozsudek smrti nad tamějšími Kurdy. Podle Íránu se ale jednalo o teroristy a předsednictví EU by se prý mělo vyhýbat účelovému přístupu k lidským právům a příslušným tématům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek