Londýn varuje, kolem roku 2030 hrozí krize

19.03.2009
čtk

Světu hrozí kolem roku 2030 krize, kterou by mohla způsobit rostoucí poptávka po potravinách, energii a vodě. Pokud se nebudou tyto problémy řešit, může nedostatek zdrojů vést k dalším pohraničním konfliktům a masové migraci z postižených oblastí. V Londýně to dnes řekl hlavní vědecký poradce britské vlády John Beddington.

Počet obyvatel se do roku 2030 zvýší z nynějších 6,8 miliardy na 8,3 miliardy. Poptávka po potravinách a energii se tak zvýší o 50 procent a po pitné vodě o 30 procent, řekl Beddington na konferenci o udržitelném rozvoji v Londýně.

Tento nárůst může vést ke krizi s katastrofálními důsledky, řekl a dodal, že ji ještě prohloubí změna klimatu. Jsou tu předpoklady pro ‚dokonalou bouři‘, řekl Beddingotn. Nebude to úplný kolaps, ale pokud se tím nebudeme zabývat, tak to začne být opravdu znepokojivé, prohlásil. Obávám se hlavně mezinárodních důsledků nedostatku vody a potravin, poznamenal s vysvětlením, že by to mohlo vést k novým válečným konfliktům, nepokojům a masové migraci z postižených oblastí.

Varoval současně, že i když ceny potravin po loňském vzestupu opět klesly, tak světové rezervní zásoby potravin jsou nejnižší za posledních 50 let. Tvoří jen 14 procent roční spotřeby. Většina těchto rezerv je přitom obilí v tranzitních přístavech, zdůraznil. Stačí jedno dlouhé sucho nebo velké záplavy a ceny potravin podle něj opět rychle narostou. Beddington vidí řešení především v lepším využívání technologií v zemědělství a v energetice.

Varování z Londýna přišlo krátce před Světovým dnem vody 22. března. Dětský fond OSN (UNICEF) k tomu uveřejnil statistiky týkající se problematiky přístupu k vodě v nejchudších zemích světa. Na celém světě žije více než 125 milionů dětí mladších pěti let v domácnostech, kterých se toto téma přímo dotýká.

Nejzákladnější hygienická zařízení nemá ve světě k dispozici až 2,5 miliardy lidí, z toho miliarda dětí. Největší počet úmrtí na 1000 narozených živých dětí uvádějí podle UNICEF v této souvislosti Sierra Leone, Angola, Afghánistán, Niger a Libérie.

V tureckém Istanbulu se nyní koná 5. Světové vodní fórum. Kromě jiného již varovalo před nezodpovědnými postupy vedoucími k plýtvání vodou, které mají za následek prudký nárůst poptávky po této životadárné tekutině. Jednání, které končí 22. března, se má podle organizátorů zúčastnit rekordní počet 28.000 delegátů ze 180 zemí. Vedoucím české delegace je první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek