Topolánek: další záchranné balíčky považujeme za zhoubné

19.03.2009
čtk

Případné přijímání nějakých nových záchranných balíčků na pomoc evropským ekonomikám pokládáme za zhoubné a komplikované. ČTK to před dnešním summitem EU řekl premiér Mirek Topolánek. Na něm se budou šéfové států či vlád zabývat mimo jiné právě i tím, zda stovky miliard eur, které už země EU na oživení ekonomiky daly, stačí.

Nejenom my, ale i velká část Evropy se na to dívá poměrně nedůvěřivě, řekl Topolánek k snahám o přijetí nových balíčků pomoci. Diskutovat se o tom podle něj bude i na setkání nejvyspělejších ekonomik světa G20 počátkem dubna v Londýně. My to pokládáme za velmi zhoubné a za velmi komplikované, podotkl český premiér.

Unijní státy se loni v prosinci rozhodly do hospodářství napumpovat nejméně 200 miliard eur (přes pět bilionů korun). Kromě toho však další stovky miliard eur poskytly na sanace bankovního sektoru. Z některých stran, třeba ze Spojených států, zaznívají výzvy, aby unie přistoupila k další vlně pomoci. Jako nedostatečný prosincový záchranný balíček EU před několika dny ohodnotil i nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman.

Američani roztočili obrovské kolo permanentních akcí a permanentních stimulů, řekl český premiér. Američané chtějí nyní do své ekonomiky nalít dalších takřka 800 miliard dolarů.

Je vidět, že americké školství, speciálně základní a možná i střední, nemá pojetí historie a dějin vlastní země zpracované velmi dobře, protože kdyby si trochu něco přečetli o vlastních dějinách a 30. letech minulého století, tak by viděli, že toto k cíli nevede, rýpnul si do Američanů Topolánek.

Většina unijních politiků v současnosti tvrdí, že více peněz daňových poplatníků na pomoc skomírajícímu hospodářství již dávat nechce, přestože je k tomu právě třeba USA vyzývají.

Určitou výjimkou jsou pak slova šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Ten ve středu řekl, že státy 27členného bloku by měly z peněz daňových poplatníků vydat více na podporu ekonomiky, pokud si to ovšem mohou dovolit. Podle něj podobná pomoc velmi dobře funguje, ale ne každý na ni má dostatek finančních prostředků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek