20.03.2009
čtk

Změna ve vládě na Madagaskaru byl státní převrat. Na summitu Evropské unie v Bruselu to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. České předsednictví podle něj bude situaci v zemi pozorně sledovat.

Armáda na Madagaskaru tento týden donutila prezidenta Marca Ravalomanana. Vyvrcholila tak několik měsíců trvající vnitropolitická krize. Exprezident předal moc armádě, která do čela země postavila bývalého starostu hlavního města Antananariva Andry Rajoelina. Ten se tak v čtyřiatřiceti letech stal nejmladším prezidentem Afriky.

Madagaskarský ústavní soud převzetí moci schválil. Řada mezinárodních organizací, mimo jiné EU, Africká unie a OSN, ale vyjádřila znepokojení nad změnou prezidenta bez konání demokratických voleb. Prozatím se spíše budeme ostražitě chovat a uvidíme, jak se ten režim bude vyvíjet, řekl Schwarzenberg.

EU nezruší saknce proti Zimbabwe

Český ministr rovněž odmítl, že by EU v nejbližší době vyhověla čtvrteční žádosti zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho o zrušení sankcí vůči této jihoafrické zemi. Mugabe apeloval na mezinárodní společenství, aby ulevilo Zimbabwe od sankcí a pomohlo tak zemi vymanit se z hluboké hospodářské krize.

Jestliže prezident Mugabe vloží dostatečnou odpovědnost do rukou demokraticky zvolených ministrů, budeme pak mít možnost uvažovat o zrušení sankcí. Nemůžeme to však učinit okamžitě, řekl ministr. Podobným způsobem na Mugabeho výzvu zareagovaly Spojené státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek