EU schválila projekt východního partnerství

20.03.2009
čtk

Lídři členských států Evropské unie schválili projekt východního partnerství, který je jednou z priorit českého předsednictví. EU tak pootevře dveře některým státům bývalého Sovětského svazu – konkrétně jde o Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu.

Náš velký sen se podařil. To je to nejdůležitější, řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Východní partnerství zřejmě oficiálně odstartuje začátkem května na summitu v Praze. Zatím není jasné, zda se zahájení zúčastní i běloruský lídr Alexandr Lukašenko.

Východní partnerství umožní šestici států uzavřít asociační dohody s Evropskou unií. Státy bývalého SSSR tak poskočí na žebříčku vztahů s evropským společenstvím. Dosud spadají pod Evropskou politiku sousedství (ENP). Kromě prohloubení diplomatických vztahů půjdou z EU do těchto států i větší peníze na rozvoj. Původní částka 350 milionů eur se do roku 2013 zvýšila na 600 milionů eur. Asociační dohody také ulehčí přístup na unijní trh, přičemž cílem je vytvoření jakési zóny volného obchodu.

Případné uzavření asociačních dohod státy zavazuje k přijetí některých evropských standardů, které se týkají například ochrany lidských práv a nutí zemi ke spolupráci s některými mezinárodními institucemi. Jde především o Radu Evropy nebo Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek