Unie se shodla na energetických projektech

20.03.2009
Euroskop

Hospodářská krize, energetická bezpečnost a klimatické změny byly hlavními tématy Evropské rady. Včera na večer ukončili lídři EU více než 3 měsíční vyjednávání o energetických a zemědělských projektech. Odsouhlasili i podmínky čerpání peněz z evropských fondů v celkové hodnotě 5 miliard, píše server EUobserver.

„Dosáhli jsme shody v konkrétním rozvržení záchranného plánu EU, který zahrnuje plyn, ropu, infrastrukturu a rozvoj venkova. V roce 2009 a 2010 tak budeme financovat jednotlivé projekty pomocí maximálně transparentních mechanismů, řekl na tiskové konferenci český premiér Topolánek.

Dohody mohlo být dosaženo pouze po přijetí německého požadavku, že fond bude fungovat jen 2 roky. Právě „závěrečná klauzule má zamezit pokračování neefektivních projektů déle než je skutečně nutné.

Předseda Evropské komise Barroso se zdál být velmi potěšen skutečností, že jednotlivé členské státy konečně dosáhly shody. Ideu speciálního fondu, která byla velice kritizována ze strany jednotlivých států, totiž představil zhruba před 3 měsíci. Původně chtěla Komise přerozdělit 5 miliard eur, které zbyly z roku 2008 pomocí speciálního fondu mezi členské státy. Proti tomu protestovaly významní přispěvatelé jako třeba Německo, které podle práva EU má dostat nevydané peníze zpět do svého národního rozpočtu.

Nakonec se povedlo, za výše zmíněných podmínek, definovat fungování Fondu a možností čerpání finančních prostředků. Každá země Unie dostane speciálně přidělenou částku, o níž se bude moci ucházet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek