Dán Rasmussen bude zřejmě v čele NATO

22.03.2009
čtk

Spojené státy sdělily spojencům v NATO, že na post nového generálního tajemníka aliance podpoří dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena. S odvoláním na diplomaty při bruselském sídle NATO a na americké zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Rasmussen získal již dříve podle Reuters podporu těžkých vah v NATO – Německa, Francie a Británie. Spojené státy prý dosud zvažovaly podporu kanadského ministra obrany Petera MacKaye. Bílý dům se rozhodl pro Rasmussena po nedávné návštěvě poradce pro otázky národní bezpečnosti Jamese Jonese v Dánsku.

O nástupci současného šéfa NATO, kterým je nizozemský politik Jaap de Hoop Scheffer, bude aliance rozhodovat na summitu začátkem dubna. Schefferovi vyprší mandát na konci července.

V dosavadních zprávách o možném novém šéfovi NATO se objevovali například polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski a bývalá francouzská ministryně obrany Michelle Alliotová-Marieová. Spekulovalo se dále o norské ministryni obrany Anne-Grete Strömové Erichsenové i o českém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, který to ale popřel. Komentáře se již dříve shodly, že rozhodující bude nakonec stanovisko USA.

Šestapadesátiletý Rasmussen svého času podpořil válku v Iráku a je znám jako přesvědčený stoupenec angažování Spojených států a NATO v Afghánistánu.

Z českých představitelů zastává zatím nejvyšší funkci v NATO bývalý ministr obrany Jiří Šedivý, který je od roku 2007 asistentem generálního tajemníka aliance pro obrannou politiku a plánování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek