Šance Radičové a Gašparoviče jsou vyrovnané

22.03.2009
čtk

Napínavý a vyrovnaný souboj o prezidentské křeslo na Slovensku mezi současným prezidentem Ivanem Gašparovičem a poslankyní Ivetou Radičovou očekávají ve druhém kole prezidentských voleb politologové. Gašparovič sice sobotní první kolo vyhrál, ale rozdíl mezi ním a jeho největší soupeřkou byl necelých devět procent. Taková ztráta se podle některých politologů dá dohnat a opoziční kandidátka má reálnou šanci stát se první slovenskou prezidentkou.

Překvapivě malý rozdíl mezi oběma největšími favority třetích přímých prezidentských voleb by mohl podle politologů motivovat voliče k vyšší účasti. Gašparovič v sobotu získal 46,71 procenta hlasů a Radičová 38,05 procenta. Zbylých pět kandidátů nepřekročilo šestiprocentní hranici. Předvolební průzkumy přitom slibovaly prezidentovi přes 50 procent a jeho hlavní protikandidátce zhruba 30 procent.

Podle politologa Lászlóa Öllösa se otevřel prostor pro vyrovnaný souboj ve druhém kole, které se budou konat 4. dubna. Rozdíl se snížil do takové míry, že ve druhém kole Iveta Radičová může mít reálnou šanci zvítězit, uvedl Öllös.

Politolog Rastislav Tóth tvrdí, že je sice možné cokoli, ale vítězství opoziční kandidátky neočekává. Myslím, že to by byl už velký zázrak, pokud by dopadli (oba kandidáti) jinak než v prvním kole, poznamenal. Výhodou Gašparoviče podle něj je, že svůj post obhajuje.

Na snížení náskoku měli podle politologa vliv voliči Strany maďarské koalice – SMK. Vypadá to tak, že Radičové velmi pomohlo, že tam, kde jsou maďarští voliči, získala hodně procent, míní Tóth, podle něhož nahrála Radičové i nízká volební účast, která byla 43,63 procenta. Öllös si zase myslí, že Gašparovič ztratil svůj náskok i proto, že v televizních debatách nevystupoval přesvědčivě.

Oba kandidáti budou podle politologů hledat podporu u lidí, kteří volili neúspěšné kandidáty, a těch, kteří nepřišli k volbám vůbec.

Do hry se podle odborníků také razantně vloží premiér Robert Fico, který už během kampaně před prvním kolem několikrát ostře slovně zaútočil na Radičovou. Souboj tak pravděpodobně bude nejen mezi kandidáty, ale i mezi opozicí a dvěma koaličními stranami. Směr-sociální demokracie a nacionálně populistická Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty stojí za Gašparovičem. Třetí vládní strana Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara měla ve volbách vlastního kandidáta.

Radičová dnes naznačila, že by kandidáti na prezidenta měli otevřeně přiznat svoji minulost. Dotkla se tak toho, že Mečiar sice nyní Gašparoviče kritizuje, v minulosti však tito politici spolupracovali. Právě v době Mečiarovy vlády vytýkalo zahraničí Slovensku nedostatky v demokracii.

Za Radičovou stojí mateřská Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) expremiéra Mikuláše Dzurindy, jehož vládu chválila Evropská unie za ekonomické reformy, křesťanští demokraté – KDH a Strana maďarské koalice – SMK. Radičová bude muset podle odborníků přitvrdit a reagovat na případné útoky. Nudu, která podle politologů ovládla kampaň před prvním kolem voleb, tak zřejmě vystřídá opravdové napětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek