V Makedonii se konají prezidentské a místní volby

22.03.2009
čtk

V Makedonii se dnes konají prezidentské a místní volby, které jsou pozorovateli označovány za zkoušku politické vyspělosti této balkánské země. Evropská unie varovala, že pokud by se měly opakovat násilnosti a machinace, jež v minulosti provázely podobné hlasování, mohlo by to zpomalit cestu Makedonců do unijních struktur.

O úřad makedonského prezidenta soupeří sedm osob. Za favority jsou označováni George Ivanov, kandidát hlavní vládní strany křesťansko-demokratické Vnitřní makedonské revoluční organizace – Demokratické strany makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE), a Ljubomir Frckoski podporovaný opozičním levicovým Sociálnědemokratickým svazem Makedonie.

Ivanov má podle předvolebních průzkumů přízeň asi 23 procent voličů a pro Frckoskiho se vyslovovalo zhruba 13 procent. Očekává se, že dnes nikdo nezíská nadpoloviční většinu všech hlasů požadovanou pro vítězství v prvním kole; o prezidentovi by pak dva nejúspěšnější kandidáti soupeřili ve druhém kole plánovaném na 5. dubna.

O 85 křesel starostů se v dnešních místních volbách uchází 365 kandidátů.

Volební místnosti se otevřely v 07:00 SEČ a hlasování skončí ve 20:00 SEČ. Několik hodin poté se čekají první odhady výsledků.

Většina volebních místností se podle agentury AP otevřela v určenou hodinu, nicméně silné sněžení zvláště v severní a západní části země může hlasování zkomplikovat. Volby monitoruje na 7000 makedonských a 500 zahraničních pozorovatelů.

„S ohledem na obtížné povětrnostní podmínky a silné sněžení si nejsme jisti, zda všech 2976 volebních místností bylo otevřeno včas, protože 445 z nich ve vzdálených vesnicích … bylo včera (v sobotu) odříznuto,“ prohlásil mluvčí ústřední volební komise.

Pokud by některá volební místnost v den hlasování byla uzavřena déle než tři hodiny, musely by se volby v daném okrsku opakovat.

Prezident má v Makedonii spíše reprezentativní úlohu a jeho pravomoci jsou omezené, nicméně zástupce EU ve Skopje Erwan Fouere přesto dnešní hlasování považuje za zásadní pro budoucnost země. „Makedonie musí ukázat, že dokáže zorganizovat pokojné hlasování, jinak to pro ni bude znovu znamenat zdržení, bude to znamenat, že zmešká vlak do EU,“ citovala Fouereho agentura AP.

Loňské parlamentní volby v Makedonii byly v oblastech osídlených Albánci provázeny podvody, zastrašováním i potyčkami mezi stoupenci soupeřících stran albánské menšiny. Při nepokojích tehdy zahynul jeden člověk, dalších devět bylo zraněno. Tyto volební násilnosti byly nejhorší od konce roku 2001, kdy Západ pomohl zažehnat občanskou válku zajištěním více práv pro Albánce, kteří v dvoumilionové Makedonii tvoří čtvrtinu obyvatel, a také příslibem členství v NATO a EU.

Makedonie má od prosince 2005 status kandidátské země EU, přístupové rozhovory ale ještě nezahájila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek