AKTUALIZACE: Směrnice o pracovní době

23.03.2009
Euroskop

Členské státy požadují zachovat výjimku z osmačtyřicetihodinové pracovní doby.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2003/88/EC o některých aspektech úpravy pracovní doby (KOM(2004) 607)

1. Stav legislativního procesu

Rada EPSCO na svém zasedání 9. března 2009 nepřijala pozměňovací návrhy Evropského parlamentu týkající se směrnice o pracovní době.

Šest týdnů po druhém čtení Rady dojde k vytvoření dohodovacího výboru, který do šesti až osmi týdnů vytvoří společný text. České předsednictví řídilo 11. března 2009 Výbor stálých zástupců (COREPER), aby vypracoval kompromisní text k postoji Evropského parlamentu. Výbor vypracoval ke společnému postoji Rady dvacet pozměňovacích návrhů.

Stálí zástupci členských států řešili hlavně otázku výjimky z maximální 48hodinové týdenní pracovní doby, již chce zachovat většina členských států. Proti se postavilo Rakousko, Portugalsko, Řecko, Kypr, Lucembursko, Španělsko a Belgie. Státy dospěly ke kompromisu také v otázce doby odpočinku, která by měla být „okamžitá, adekvátní a opodstatněná. Délku tohoto odpočinku stanoví členské státy.

2. Očekávaný vývoj

17. března 2009 se uskuteční v rámci spolurozhodovací procedury tzv. dohodovací řízení, po kterém bude následovat další jednání v polovině dubna. Na plenárním zasedání v květnu 2009 budou poslanci hlasovat o neformální dohodě mezi Radou a Evropským parlamentem, pokud bude dosažena dohodovacím řízením.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2003/88/EC

o některých aspektech úpravy pracovní doby. KOM(2004)607

Právní báze: Čl. 137, odst. 2 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Zaměstnanost a sociální věci

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: EMPL (zpravodaj Alejandro Cercas, Španělsko, PES)

Odpovědná formace Rady: EPSCO

Seznam odkazů

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality