Brown o dubnovém summitu EU – USA v Praze

24.03.2009
čtk

Summit Evropské unie a Spojených států, který se 5. dubna uskuteční v Praze, by měl světu zajistit potřebnou změnu. V Evropském parlamentu to dnes řekl britský premiér Gordon Brown. Podle něj by EU měla na summitu vytvořit se Spojenými státy „nezastavitelné progresivní partnerství“, které by znamenalo novou éru ve vztazích evropského společenství s USA.

V posledních letech jsme ještě nikdy neměli americkou administrativu, která by byla tak ochotná spolupracovat s Evropou na všech úrovních, ať už se to týká finanční stability, změn klimatu, bezpečnosti či rozvoje, dodal Brown s tím, že z posílení vztahů mezi oběma velmocemi může vytěžit celý svět.

Britský premiér podle svých slov věří, že EU a USA se podaří přivést svět k nové globální dohodě o boji s klimatickými změnami, která přinese údajně největší omezení emisí skleníkových plynů v historii. Současný kjótský protokol, který omezuje rovněž emise, vyprší v roce 2012 a měla by jej vystřídat nová globální dohoda. Je přitom pravděpodobné, že ji podpoří i americký prezident Barack Obama. Jeho předchůdce George Bush přitom kjótský protokol odmítl.

Brown nicméně doufá, že kromě boje s klimatickými změnami se velmocím podaří zeefektivnit i boj proti terorismu. Musíme posílit naše snahy porazit terorismus, jehož nebezpečí především z Pákistánu a Afghánistánu roste a může kdykoliv udeřit na ulicích našich měst, dodal premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek