EU a Jižní Korea: předběžná dohoda o volném obchodu

24.03.2009
čtk

Po dvou letech vyjednávání dospěly Evropská unie a Jižní Korea k předběžné dohodě o volném obchodu. Některé problémy chtějí obě strany dořešit na dubnovém summitu skupiny největších ekonomik světa G20 v Londýně.

Úspěšná dohoda o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU pošle signál, že svět by se měl držet obchodního liberalismu a odmítat protekcionismus, řekl hlavní jihokorejský vyjednávač I Hje-min. Dodal, že nyní záleží na ministrech obchodu, zda bude dohoda dokončena.

EU je druhým největším obchodním partnerem Jižní Koreje po Číně a největším zahraničním investorem. Vzájemný obchod dosáhl v loňském roce 98,4 miliard dolarů. Cílem dohody o volném obchodu je zrušení zhruba 97 procent cel během příštích pěti let. Spornou otázkou byl dosud hlavně automobilový průmysl.

Vyjednávání mezi EU a Soulem začala v květnu 2007. Ve stejném roce sjednala Jižní Korea dohodu o volném obchodu se Spojenými státy. Smlouva však vyvolala na obou stranách politické spory a stále ještě není schválena zákonodárnými orgány obou zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek