EU odsunula jednání o Chorvatsku na duben

24.03.2009
čtk

Mezivládní konference s Chorvatskem o jeho cestě do Evropské unie se posunula až na 24. dubna. Původní termín byl březen. Informovalo o tom české předsednictví EU. Důvodem odkladu je hraniční spor mezi Slovinskem a Chorvatskem, který přístupové rozhovory blokuje.

Se zástupci obou znesvářených zemí jednal v Bruselu minulý týden eurokomisař Olli Rehn. Ukázalo se, že spor o námořní hranici trvá. Obě země ale souhlasily s tím, že jim s hledáním řešení konfliktu pomohou evropští experti.

Záhřeb před časem předložil dokumenty, ve kterých spornou hraniční oblast se Slovinskem prohlašuje za své území. Lublaň s tím nesouhlasí a namítá, že pokud by nároky Chorvatů uznala, tak by znemožnila volný přístup své země do mezinárodních vod.

Slovinsko, které je členem EU od roku 2004, kvůli tomu blokuje jednání o přístupových kapitolách, které s hraničním sporem nějak souvisejí. České předsednictví věří, že se do konce dubna podaří zablokovanou situaci vyřešit tak, že bude možné s jednáními o vstupu Chorvatska k nyní 27člennému bloku pokročit dál.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek