Evropská komise doufá ve funkčnost českého předsednictví

24.03.2009
čtk

Evropská komise plně věří, že Česká republika vyřeší situaci vzniklou po dnešním vyslovení nedůvěry české vládě poslaneckou sněmovnou a zajistí, že české předsednictví EU bude nadále účinně fungovat. Vyplývá to z prohlášení EK, které má ČTK k dispozici. Důvěru v další funkčnost českého předsednictví zazněla i z některých členských zemí EU. Podle jistého vysoce postaveného ruského diplomata je vývoj v Praze pro Moskvu pozitivní.

Koaliční vláda Mirka Topolánka (ODS), která doposud zajišťovala půlroční české předsednictví unie, po dnešku končí, sněmovna jí vyjádřila nedůvěru. K opozici se připojili i čtyři poslanci zvolení na kandidátkách koaličních stran; díky nim získala přesně potřebných 101 ze 197 hlasů.

Komise plně věří, že národní ústavní zákony umožní České republice pokračovat ve vedení Rady EU tak efektivně, jak to činila doposud, uvádí se v tiskové zprávě výkonného orgánu unie. Bude na demokratickém procesu České republiky, aby ústavně vyřešila domácí politická témata. Komise je přesvědčena o tom, že se tak stane způsobem, který zajistí plné fungování předsednictví Rady EU, dodává prohlášení EK.

Vycházíme z toho, že akceschopnost předsednictví EU bude zajištěna, komentoval situaci v Praze mluvčí německého ministerstva zahraničí. Berlín podle něho vývoj v Česku pozorně sleduje.

I přes vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě doufá také rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger, že evropské předsednictví bude akceschopné. Právě v nynější fázi je akceschopné předsednictví důležité pro celou Evropskou unii, řekl. Očekávám, že česká vláda bude nadále plnit svůj úkol v roli předsedy Rady EU profesionálně a odpovědně, dodal.

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin vidí pád Topolánkovy vlády pro Rusko kladně. Politické strany, které nyní mohou teoreticky vytvořit v České republice vládní koalici, mají daleko lepší sousedské postoje vůči Rusku než Topolánkova vláda, řekl ve zpravodajské televizi Vesti. Ti, kdo dnes postrčili Topolánkovu vládu k rezignaci, jsou kategoricky proti zřízení amerického radaru na území České republiky…

Krátce před setkáním našich dvou prezidentů (ruského a amerického) 1. dubna v Londýně čelí Američané prakticky nepřekonatelným obtížím při vybudování svého strategického protiraketového systému v Polsku a České republice, usoudil Rogozin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek