Fico jednal s německou plynárenskou společností RWE

24.03.2009
čtk

Pro vybudování společného plynárenského podniku mezi Slovenskem a německou společností RWE se včera vyslovil slovenský premiér Robert Fico v německém Hannoveru, kde hovořil s předsedou představenstva RWE Jürgenem Grossmannem. Společnost by měla vytvořit konkurenci zprivatizovanému Slovenskému plynárenskému podniku (SPP). Německá firma prý Slovensku také nabídla rovněž pomoc při propojování Slovenska na evropské plynovodné sítě.

Slovenská vláda usiluje o vytvoření konkurence pro dominantního distributora plynu v zemi delší dobu. Jako vhodný zahraniční partner pro takový projekt se jeví právě společnost RWE. Tady jsme v diskusích poměrně daleko a doufám, že se v nejbližších týdnech posuneme ještě dále, potvrdil dnes Fico v metropoli spolkové země Dolní Sasko. Současně by to vytvářelo prostor pro nižší cenové relace pro odběratele, uvedl slovenský premiér.

Slovensko sice vlastní v SPP většinu akcií, rozhodovací pravomoci však mají pod kontrolou zahraniční společnosti E. ON Ruhrgas a GdF Suez. Podíl v SPP prodala v privatizaci bývalá vláda Mikuláše Dzurindy, Fico ale transakci v minulosti několikrát ostře kritizoval.

V lednu vyjádřil v Bratislavě zájem o vstup ruského Gazpromu do takového podniku i ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Fico s představitelem RWE hovořil také o zabezpečení plynu v dobách dodávkové krize. RWE údajně Slovensku nabízí intenzivní spolupráci při napojení na plánovaného plynovodu Nabucco na slovenskou síť a dále při budování slovensko-rakousko-českých propojení.

Na to by mohly být poskytnuty i prostředky, které poskytla Evropská unie na posledním zasedání Evropské rady, pokud jde o reverzní režimy plynovodů mezi Rakouskem, Slovenskem, Českem a Rakouskem, řekl Fico novinářům na závěr své dnešní návštěvy Dolního Saska.

Kromě toho, že RWE vlastní 49 procent akcií ve společnosti Východoslovenská energetika (VSE), je pro slovenskou vládu zajímavá právě díky své dceřiné společnosti RWE Gas, která podle Fica už začíná být jako distributor plynu právě na východním Slovensku malou konkurencí pro SPP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek