Podle ruského politologa bude posice EU vůči Moskvě oslabena

24.03.2009
čtk

Rusko nepochybně využije oslabené pozice českého předsednictví Evropské unie poté, co poslanecká sněmovna vyslovila vládě Mirka Topolánka nedůvěru. Soudí tak ruský politolog Nikolaj Zlobin.

Pozice Evropské unie bude vůči Rusku silně oslabena. Moskva bude zpochybňovat legitimitu vedení unie. Nepochybně využije této situace k diskreditaci unie a k brzdění rozhovorů s ní, řekl dnes ČTK Zlobin, který působí ve službách washingtonského World Security Institute.

Podle analytika není žádným tajemstvím, že Moskva vždy hleděla na unii s nedůvěrou a dávala přednost separátním jednáním s velkými evropskými státy. I Švédsko, které po Česku převezme v pololetí taktovku předsednictví sedmadvacítky, představuje pro Rusko chvílemi obtížného partnera, ale na rozdíl od Česka není součástí nové Evropy, se kterou Moskva dosud nedokázala nalézt společnou řeč. Vůči Česku a dalším státům východní Evropy je Rusko krajně podezíravé. Mnozí ruští politici si dosud myslí, že Česko vůbec nemá právo vystupovat vůči Rusku ve jménu EU, dodal Zlobin.

Politoložka Lilija Ševcovová z moskevského Carnegieho centra naopak předpokládá, že i Rusko má zájem na efektivním chodu Evropské unie s výkonným předsednictvím. Český premiér Mirek Topolánek sehrál velkou roli při řešení rusko-ukrajinského sporu o plyn, důležitým hráčem se při vytváření celkového ovzduší ve vztazích mezi unií a Ruskem jevil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Vyslovením nedůvěry se tato pozice předsednictví zdá být logicky oslabena, podotkla Ševcovová.

Moskva se sice cítila dotčena tím, že v lednovém sporu s Kyjevem nezískala evropskou podporu, ale i ruský tisk oceňoval zprostředkovatelskou roli premiéra Mirka Topolánka v tomto sporu mezi Moskvou a Kyjevem. Nyní je však ruské vedení silně rozhořčeno tím, že unie a Kyjev se i bez ní domluvily na modernizaci ukrajinských plynovodů, na nichž závisí přeprava většiny ruského plynu. Zbytečným by se totiž mohly stát nákladné projekty nových ruských plynovodů obcházející Ukrajinu. Zřejmě i tyto problémy budou figurovat na pořadu nejbližšího summitu EU-Rusko, který se uskuteční v květnu v Chabarovsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek