Vláda končí uprostřed českého předsednictví EU

24.03.2009
čtk

Koaliční vláda Mirka Topolánka (ODS) zhruba po dvou letech končí, sněmovna jí dnes na pátý pokus vyjádřila nedůvěru. K opozici se připojili i čtyři poslanci zvolení na kandidátkách koaličních stran, díky nim získala přesně potřebných 101 ze 197 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Opozici se podařilo vyslovit nedůvěru vládě prvně v samostatné historii České republiky.

Beru toto hlasování na vědomí a budu se chovat přesně podle ústavy, uvedl po oficiálním vyhlášení výsledků hlasování premiér Topolánek. Nyní tedy předloží demisi vlády prezidentovi Václavu Klausovi, nejdříve ve čtvrtek. Pak budou následovat jednání o novém kabinetu.

Topolánek očekává, že ho prezident znovu pověří sestavením nového kabinetu jako šéfa strany, která vyhrála volby. Kdyby se nepodařilo sestavit většinovou nekomunistickou vládu, ODS by podle premiéra odmítla úřednické či polopolitické vlády, které navrhuje ČSSD, a byla by pro předčasné volby letos v létě.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zopakoval, že kabinet může dál vládnout v demisi do konce českého předsednictví v EU. Sociální demokraté by ale chtěli výměnu ministrů vnitra a spravedlnosti Ivana Langra a Jiřího Pospíšila (oba ODS) a pozastavení privatizací státního majetku. Paroubek dnes zcela zamítl možnost, že by se ČSSD podílela na vládě spolu s ODS. Předčasné volby jsou podle něj možné nejdříve na podzim, do té doby by se mohli zákonodárci shodnout na novém volebním zákoně.

Pro mě rozhodování mezi Klausem a Topolánkem bylo velmi jednoduché a rozhodl jsem se pro Klause, komentoval svůj postoj Tlustý. Dodal, že s Klausem ale nemluvil. Kroky hlavy státu jsou podle něj však naprosto jasné. Tlustý předpokládá, že Klaus pověří sestavením vlády vítěze voleb. Míní, že prezident tedy bude jednat na prvním místě s Topolánkem. Od hlavy státu očekává ústavní postup moudrého prezidenta a od nové vlády uznání vážnosti ekonomické krize a přijetí odpovídajících opatření.

Zubová uvedla, že byla předem rozhodnuta vládu nepodpořit. Nicméně jsem využila možnosti jednat s panem premiérem, jednali jsme dvakrát, bohužel jsme nedošli k ničemu, co by bylo pro mě důvodem podpořit tuto vládu, řekla poslankyně. Zubová nesouhlasí s tím, aby se konaly konaly předčasné volby, byla by prý ochotna podpořit i novou přijatelnou Topolánkovu vládu. Podobně se vyjádřila i Jakubková, která také připustila, že by podpořila i vládu s případnou účastí KSČM.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) řekl ČTK, že je smutný z toho, že se dvacet let po revoluci se dostávají k moci komunisté. Jediným řešením současné situace jsou podle Sobotky předčasné volby, tedy zkrácení funkčního období sněmovny. V opačném případě bude tato situace neřešitelná, uvedl Sobotka. Předpokládá, že zkrácení funkčního období sněmovny by podpořili senátoři ODS, a doufá, že totéž by učinili i senátoři ČSSD, která rovněž mluví o předčasných volbách.

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa pád vlády nečekal. Měl prý za to, že Zubová si nechává otevřená vrátka a vládu podpoří. Podle něj budou nyní muset premiér a prezident každý krok dobře zvážit. Protože poměr sil ve sněmovně je opravdu nepředvídatelný a hrozí zhoršování situace, řekl Severa. Podle něj nyní byla dobrá shoda na změně volebního zákona a na termínu nových voleb. Dřív než v srpnu se nedají stihnout, míní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek