EK: věříme, že Češi ratifikují Lisabon co nejdříve

25.03.2009
čtk

Evropská komise věří, že český Senát ratifikuje Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie co nejdříve. Na pravidelné tiskové konferenci EK to dnes uvedla její mluvčí Pia Hansenová. Reagovala tak na dotaz jednoho z novinářů, zda se výkonný orgán Unie neobává o osud ratifikace reformní smlouvy v ČR kvůli úternímu vyjádření nedůvěry české vládě v českém parlamentu.

Zůstáváme přesvědčeni, doufáme a nepřestáváme doufat, že (Lisabonská) smlouva může být ratifikována v (českém) Senátu co nejdříve to bude možné, řekla dnes novinářům Hansenová.

Zároveň zopakovala, že komise plně věří, že Češi i přes složitou politickou situaci na domácí scéně budou schopni zajistit hladké pokračování předsednictví unie.

Vyjádření Evropské komise přišlo ve chvíli, kdy se ukazuje, že Senát ČR na své březnové schůzi nejspíš Lisabonskou smlouvu o budoucím fungování EU nebude schvalovat. Občanská demokratická strana chce totiž nejdříve projednat související novely, které mají zamezit převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor parlamentu. Novely by mohly přijít na pořad jednání nejspíše až v pátek v závěru schůze, řekl dnes ČTK předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podmínkou podle něj je, že novely dokážou do té doby projednat odborné senátní výbory.

Zahraniční média v souvislosti s pádem české vlády spekulují, že mnohé bude nyní záviset na prezidentu Václavu Klausovi, který je znám svými euroskeptickými postoji a svým nesouhlasem s lisabonskou smlouvou. Vedle schválení Senátu je to přitom právě prezidentův podpis, který chybí k tomu, aby byla v Česku smlouva ratifikována.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek