Německo: Stabilita eura ohrožena

27.03.2009
čtk

Pokud Eurozóna po odeznění finanční a hospodářské krize nevrátí k politice fiskální disciplíny ohrozí to stabilitu a důvěryhodnost eura. Řekl to německý ministr financí Peer Steinbrück. Kurz eura po jeho slovech výrazně oslabil.

Steinbrückova slova, pronesená v dolní komoře německého parlamentu, jsou zatím nejostřejším varováním z úst vysokého německého představitele na adresu nedodržování Paktu stability a růstu. Německo už dříve dalo najevo značné obavy z růstu zadlužování a rozpočtových deficitů v Eurozóně.

Euro hned po ministrových slovech vůči dolaru ztratilo zhruba dva centy a vrátilo se k 1,34 USD. Trh je podle analytiků nervózní kvůli tomu, že se značně liší hospodářské a finanční vyhlídky v jednotlivých členských zemích 16členného bloku.

Německo, jako člen Evropské unie, má značný zájem na důvěryhodnosti Paktu stability a růstu. Ten, jak víte, někteří neberou úplně vážně, dodal Steinbrück. Pokud nebude (pakt stability) brán vážně, pak vám říkám, že euro bude mít z hlediska své vlastní kredibility a stability jednoho dne problém, pokračoval ministr. Tato otázka je podle něj zcela zásadní jak pro občany, tak pro finanční trhy.

Podle pravidel Paktu stability a růstu musí členské státy omezit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Nyní je ale v unii několik zemí, které tento limit překračují, anebo balancují těsně na hraně. V souvislosti s hospodářskou krizí totiž vlády sahají často k masivní podpoře ekonomiky, což zhoršuje stav státních financí.

Německo od začátku krize zavedlo na podporu ekonomiky už dva soubory opatření v celkovém objemu kolem 81 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). Rozpočtový deficit Německa se v důsledku těchto kroků v příštím roce zvýší zřejmě až ke čtyřem procentům HDP, v roce 2011 ale Němci chtějí mít deficit zpět na třech procentech. Němci se obávají, že některé další členské země ve snaze co nejvíce podpořit ekonomiku a trh práce nebudou s návratem k dodržování stanovených limitů spěchat tak jako Německo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek