Popírač holocaustu do čela Evropského parlamentu?

27.03.2009
Euractiv

Lídr francouzské krajní pravice Jean-Marie Le Pen by podle stávajících zvyklostí měl předsedat – co by nejstarší europoslanec – zahajovacímu zasedání Evropského parlamentu letos v červnu. Proti tomu se ale v zvedla mohutná vlna odporu.

Nejsilnější partaje v Evropském parlamentu přišly s návrhem na změnu ustanovení, podle kterého náleží nejstaršímu europoslanci čestná funkce předsedy na úvodním zasedání EP vždy po volbách. Iniciativu socialistů a zelených podpořil i šéf největšího parlamentního uskupení – EPP (lidovci) Joseph Daul s tím, že by „udělal cokoliv, aby odstavil Le Pena z křesla předsedy.

Jean-Marie Le Pen se opět tento týden zviditelnil při svém projevu v EP když prohlásil, že „je evidentní, že plynové komory (ve kterých podle odhadů zemřelo asi 6 milionů židů, pozn. red.) byly detailem v dějinách druhé světové války. Za podobný výrok musel přitom v roce 1987 zaplatit pokutu 1,2 milionů franků (přes 5 milionů korun).

Německý sociální demokrat Martin Schultz obratem francouzského politika označil za „starého fašistu a „popírače holocaustu a dodal: „Jsem velmi znepokojen představou, že Le Pen by měl předsedat zahajovacímu zasedání parlamentu.

„Čekáme, že dosáhneme výsledku, který hodně lidí překvapí, uvedl zakládající předseda ultrapravicové strany, který vloni v září oznámil svůj úmysl z jejího čela odstoupit. Následně ale svůj postoj přehodnotil a bude se tak znovu ucházet o pozici europoslance, kterou poprvé zastával už v roce 1984. Le Pen zároveň oznámil, že tentokrát kandiduje opravdu naposledy (bylo mu už 80 let).

Le Pen si užil největší moment slávy a šokoval celou Evropu v roce 2002, kdy ve francouzských prezidentských volbách postoupil na úkor socialistů do druhého kola. Tehdy se svezl jednak na rostoucímu odporu většinové společnosti vůči migrantům, a také na neschopnosti socialistů a gaullistů řešit tuto otázku. V dalších volbách v roce 2007 nicméně Le Pen skončil až jako čtvrtý a jeho Národní fronta zcela propadla i v následných parlamentních volbách.

Francouzský nacionalista – ostatně jako všichni extrémisté, pro které obvykle platí heslo „čím hůř tím líp – jistě vidí šanci na zvýšení preferencí své strany v současné hospodářské krizi.

Autor: Euractiv, více na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek