AKTUALIZACE: Požadavky na ekodesign výrobků

30.03.2009
Euroskop

Plénum Evropského parlamentu by se mělo 22. dubna 2009 věnovat projednání zprávy ENVI týkající se revidovaných požadavků na ekodesign výrobků. Zpráva byla výborem přijata 17. února 2009 poměrem 46:5:3.

Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie (KOM(2008)399)

1. Legislativní pozadí a stav legislativního procesu

Návrh směrnice o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie je revizním textem majícím meritorně rozšířit „záběr stávající směrnice č. 2005/32 (tzv. směrnice o ekodesignu; Ecodesign Directive) na „výrobky spojené se spotřebou energie (jež ale nejsou energetickými spotřebiči; energy-related products; ErPs).

Text není nekontroverzní; Rada 8. prosince 2008 dospěla pouze k „předběžné dohodě o obecném přístupu. Další posun se očekává až po završení prvního čtení na půdě Evropského parlamentu, k němuž by mělo dojít 22. dubna 2009.

2. Klíčové obsahové body zprávy ENVI

Zpráva ENVI se pozastavuje nad tím, že návrh Komise je málo ambiciózní, a navrhuje okamžité rozšíření oblasti působnosti na všechny výrobky s výjimkou dopravních prostředků určených k přepravě osob nebo zboží.

Zpravodaj Magor Imre Csibi to odůvodňuje tím, že Komise svůj návrh nekonstruovala v souladu s vlastním hodnocením dopadu, jež se přiklánělo k „přísnější variantě revize směrnice č. 2005/32, a skutečností, že směrnice (původní i revidovaná) je pouze rámcovou normou, jež je/má být v konkrétních parametrech upravována regulativním postupem tzv. komitologie (srov. čl. 19 směrnice č. 2005/32 a rozhodnutí č. 1999/468), a tudíž ji není nezbytné definovat restriktivně (to mohou až reprezentanti národních států v regulativním výboru).

V souvislosti s uvedeným posunem se (ve světle zprávy ENVI) jeví požadavek Komise na potenciální další rozšíření směrnice jako zbytečný. Zpravodaj nicméně budoucí revizi požaduje: kvůli přezkumu všech mechanismů směrnice (např. metodologie přípravných studií pro prováděcí opatření přijímaná prostřednictvím metodologie).

3. Očekávaný vývoj

Vývoj legislativního procesu bude závislý na tom, zda Evropský parlament 22. dubna 2009 završí své první čtení návrhu a co bude obsahem jeho usnesení (resp. zda bude obsahově tak extenzivní, jak navrhuje zpráva ENVI). Od toho se bude odvíjet definování regulérního společného postoje (prvního čtení) Rady.

Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie (KOM(2008)399)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2115, SEK(2008)2116

Právní báze: čl. 95 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Podnikání a průmysl

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ENVI (zpravodaj Magor Imre Csibi, Rumunsko, ALDE)

Odpovědná formace Rady: ENVIRONMENT

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality