Gymnich ovládla témata rozšiřování EU a Lisabon

30.03.2009
Euroskop

Zahraniční ministři EU se na víkendovém setkání v Hluboké nad Vltavou věnovali aktuálním otázkám Evropské unie. Jejich setkání, nazvaném po německém hradu Gymnich, dominovaly dvě otázky – další rozšiřování EU a Lisabonská smlouva.

Ministři se snažili uklidnit zejména západobalkánské státy, že mají v Unii nějakou budoucnost . Naopak „těžké váhy EU jako Francie a Německo znovu potvrdily svou nechuť vůči dalšímu rozšiřování, a to minimálně do té doby, než se EU podaří přijmout základní institucionální změny.

Hluboká - Gymnich
zdroj: Euroskop, Jitka Zamrazilová

„Zcela jasně neproběhne žádné další rozšiřování dokud nebude přijata Lisabonská smlouva. To víme přece všichni, tak proč to konečně neříct nahlas?, řekl na zasedání Hymnách francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Lisabonská smlouva má upravovat vnitřní členění EU, aby se po dvou rozšířeních dohromady o 12 zemí v letech 2004 a 2007 stala opět výkonnou. Stále ještě se čeká na její ratifikaci ve čtyřech zemích, a to v Irsku, České republice, Polsku a Německu. „Nebudeme schopni přijmout do Unie nové členy, dokud se smlouva neratifikuje, řekl pracovník německého ministra zahraničí.

Francouzské a německé námitky se objevily zhruba poté, co německá konzervativní CDU kancléřky Merkelové přijala na začátku tohoto měsíce platformu o nadcházejících evropských volbách, kde se píše: „konsolidace identity a institucí EU musí dostat přednost před dalším rozšiřováním.

Ale tradiční podporovatelé rozšiřování EU přesvědčují ostatní, že by Unie neměla zavírat před kandidáty dveře. „Myslím, že nesmíme zapomínat na argument, který nám poskytuje historie EU – která dokazuje, že větší Unie je silnější, řekl v sobotu britský ministr David Miliband. Podobně se vyjádřil i švédský Carl Bildt, „pokud jim zavřeme dveře před nosem, a netvrdím, že se to skutečně stane, bude to mít devastující následky pro celý náš evropský region, varoval.

Přesedající zemi zastupující ministr Karel Schwarzenberg dodal, že „ západní Balkán byl vždy součástí Evropy a musí se tak stát i součástí EU. Špičkoví zástupci EU Javier Solana a eurokomisař Olli Tejn rovněž zastávali další rozšiřování. Solana dokonce varoval Unii před „riskem politického protekcionismu – kterému mnozí říkají nacionalismus. Na závěr konference však opět potvrdil, že „smlouva z Nice je smlouvou minulosti a Lisabon je smlouvou budoucnosti, uzavřel vše vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Solana.

Hluboká - family foto
zdroj: Euroskop, Jitka Zamrazilová

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek