Obama: Summit G20 musí přinést jednotu

30.03.2009
čtk

Čtvrteční summit skupiny největších světových ekonomik G20 v Londýně musí přinést „tváří v tvář krizi silné poselství jednoty“. V rozhovoru pro britský list Financial Times, to řekl americký prezident Barack Obama.

Obama mírnil obavy z rozdílů mezi Spojenými státy a Evropou kolem rozpočtových stimulů na podporu poptávky a zdůraznil, že mu jde především o to, aby všichni byli připraveni k dalším krokům. Vyslovil se pro robustní přístup ke stimulu a boji s protekcionismem, stejně jako pro seriózní kroky proti toxickým aktivům bank.

Obama věří v dohodu

Americký prezident připustil, že každá země má svá politická omezení. Jde nám o to, aby každý něco dělal. Jsme připraveni k dalším krokům, pokud se ukáže, že nynější úsilí není dostatečné, zdůraznil Obama.

Obama věří, že bude v Londýně dosaženo dohody, konkrétní přísliby dalších stimulů ale neočekává. Existují legitimní názory, podle nichž většina zemí již připravila podstatné pobídkové balíčky, budeme muset počkat, abychom viděli, jak fungují řekl.

Americký prezident odmítl názor, který proti sobě kategoricky staví další finanční pobídky – jak chtějí Spojené státy -, nebo nové regulace, o něž usilují velké evropské země. Vždy jsem byl proti přístupu ´buď, anebo´. Potřebujeme stimul i regulaci, uvedl. Další rozpočtové pobídky nejdůrazněji odmítají německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Mirek Topolánek, který předsedá Radě EU.

Návrat k ochranářství nehrozí

Obama si odpor k plánům na velké finanční injekce uvědomuje. Ve všech zemích je pochopitelné napětí mezi kroky, které jsou potřeba k nastartování ekonomiky, a faktem, že mnohé tyto kroky jsou velmi nákladné, podotkl. Čas podle něj ostatní země přesvědčí o potřebě důraznějších kroků. Finanční krize zasáhla Spojené státy jako první. Podle očekávání jsme podnikli některé velmi agresivní kroky dříve, než jiné země. Myslím, že pocit naléhavosti sílí a uvidíme, že se přístupy začnou sbližovat, řekl.

Dal také najevo pochopení pro obavy, že podepsal zákon obsahující klauzule zvýhodňující neamerické dodavatele. V demokracii budou vždy nedokonalosti. Platí to tady a platí to ve světě, ale celkem vzato si nemyslím, že by nastával nějaký velký návrat k ochranářství, řekl Obama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek