Vládní koalice vyhrála volby v Černé Hoře

30.03.2009
čtk

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko navrhl reformu volebního systému z poměrného na většinový. Dosavadní proporční systém podle prezidenta zpřetrhal vazby mezi regiony, obcemi a poslanci. Juščenko navrhuje také dvoukomorový parlament.

Černohorský premiér Milo Djukanović se prohlásil vítězem nedělních předčasných parlamentních voleb. Podle odhadů získala jím vedená koalice přes 51 procent hlasů, což jí zaručuje většinu 49 křesel v 81členném parlamentu. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.

„Voliči se jasně vyslovili pro bezpečný život, ekonomickou prosperitu a evropskou budoucnost Černé Hory,“ prohlásil v neděli v pozdě večer Djukanović před stovkami svých přívrženců slavících volební triumf před budovou vlády v černohorské metropoli Podgorici.

Zatímco vládní koalice vedená Djukanovičovou Demokratickou stranou socialistů Černé Hory (DPS) podle odhadů posílila svoji dosavadní křehkou většinu v parlamentu, černohorská opozice utrpěla drtivou porážku. Pouze Socialistická lidová strana (SNP) s odhadovanými 15 mandáty získala více křesel, než držela doposud. Prosrbská Nová srbská demokracie (NOVA) a reformní strana Hnutí pro změny (PZP) své zástupce ztratily.

Svůj hlas přišlo v neděli odevzdat podle odhadů asi 67 procent z přibližně 489.000 voličů. Volební účast tak byla nejspíš o něco nižší něž při posledním hlasování v září 2006. Na průběh voleb dohlíželo 1200 místních i zahraničních pozorovatelů.

Původně se měly parlamentní volby v druhém nejmladším evropském státě konat na podzim. Zákonodárný sbor se však sám rozpustil v lednu. Učinil tak na přání vlády, která se chce stabilizovat pro období, v němž hodlá usilovat o přiblížení země k Evropské unii. Opozice ale tvrdila, že vláda se chce nechat zvolit znovu dříve, než země plně pocítí dopady nynější globální hospodářské recese.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek