IOM: U pobřeží Libye utonulo 300 migrantů do Itálie

31.03.2009
čtk

Při lodních nehodách u pobřeží Libye zahynulo více než 300 lidí. Plavidla s migranty zřejmě směřovala z Libye do Itálie a zřejmě je převrhl silný vítr. Oznámil to mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Jean-Philippe Chauzy. Organizace má informace potvrzené z diplomatických zdrojů.

Libye oznámila, že se v jejích vodách v pondělí potopilo jedno až tři plavidla. Agentura Reuters v noci informovala o nehodách dvou lodí s více než 500 lidmi. Po první nehodě bylo nalezeno 21 mrtvých těl, mnohem horší byla nehoda druhého plavidla – záchranáři našli 23 živých lidí, dalších 342 se stále pohřešuje.

Máme informace o tom, že další dvě lodě jsou unášeny u pobřeží Libye, ale jejich situaci neznáme s jistotou a nevíme kolik přistěhovalců je na palubě, uvedl libyjský činitel.

V Libyi žijí stovky tisíc nelegálních přistěhovalců z řady afrických zemí. Snaží se vydělat dostatek peněz, aby mohli převáděčům zaplatit za místo na jedné z lodí, které směřují do Evropy.

Loni dorazilo k italským břehům téměř 37.000 imigrantů, což je o 75 procent více než v roce 2007, informovalo italské ministerstvo vnitra. Libye uzavřela v srpnu s Itálií dohodu, že posílí boj proti nelegální imigraci, zejména prostřednictvím smíšených hlídek na moři. Plavidla obou států zahájí hlídkování na pobřeží 15. května, po krátkém výcviku libyjských posádek na italských hlídkových člunech. Očekávám, že tímto dnem příliv běženců ustane, řekl italský ministr vnitra Roberto Maroni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek