Petr Kamberský, Tomáš Němeček, Hospodářské noviny, 2. dubna 2009

Američané říkají politikům, kteří to mají »za pár«, chromé kachny. Nic většího nerozjíždějí, nic se od nich nečeká. Mirek Topolánek je na tom hůř: neví dne ani hodiny, kdy skončí. Češi jsou teď pro Evropskou unii kachna bez nohou. A bohužel to nezlepší ani jakákoli »úřednická« vláda.

Nic proti expertům typu ekonoma a diplomata Marka Mory, o němž se začalo mluvit včera. Takový premiér nepochybně zvládne odchodit druhou půli českého předsednictví. Ale to je přece zoufale nízký cíl. Pro domácí politiku by teď byla úřednická vláda přijatelné řešení; ale Evropská unie žádné »úřednické předsednictví« nepotřebuje. Jednu úřednickou vládu už má; vede ji pan Barroso.

České předsednictví mělo své limity; ale také své úspěchy (za důraz na volný obchod a výkon během plynové krize jej chválily i jinak kritické Financial Times). Úřednická vláda mění Čechy v útrpně tolerovaného mrzáčka. Měli jsme přece politické cíle – a o ně musejí svádět zápas politici. O energetickou bezpečnost (Švédy, nastupující po nás, plynovod Nabucco tolik nepálí), o Východní partnerství (další krok, jak vymanit Bělorusko a Ukrajinu z putinovské sféry).

Prezident s pohrdáním říká, že předsednictví je jen »hříčka«, z níž obyčejní Češi nic nemají. Jistě, nic si za něj nekoupíme. Dobré jméno a pověst země totiž ani nejsou na prodej. Budují se léta, a ztrácejí během chvilky. Jako teď, kdy i nejpřátelštější západní novináři začali nad Českem lámat hůl: Pokud se neumíte dohodnout ani v takové chvíli…

Pokud ODS a ČSSD záleží na pověsti státu, pak předsednictví dokončí politická vláda. Nikoli kachna zchromená vlastním klofancem. Sebepoškozování je častá psychiatrická diagnóza. Ale aby se ho dopouštěla celá reprezentace země?

Autor: Petr Kamberský, Tomáš Němeček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality