Paříž a Berlín požadují po G20 nové regulace finančních trhů

02.04.2009
čtk

Francie a Německo považují za nezbytné, aby čtvrteční summit zemí G20 v Londýně přistoupil na nové regulace světových finančních trhů. Na společné tiskové konferenci v Londýně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to včera odpoledne řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy s tím, že obě země budou na summitu mluvit „jedním hlasem“.

Sarkozy však nezopakoval pohrůžku, že by mohl v případě nedostatečných výsledků odejet ze summitu. Zdůraznil, že si přeje úspěch schůzky a že důvěřuje americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Někteří chtějí mluvit o pobídkách. To je také důležité. Ale hlavní jsou regulace, řekl Sarkozy a potvrdil tak hlavní rozpor před čtvrtečním summitem. Chceme, aby byl v závěrech princip nových regulací…od toho nemíníme ustoupit, dodal.

Summit musí přinést novou finanční architekturu, řekla Merkelová a zdůraznila, že závěry summitu musí být konkrétní. Nesmí zůstat u obecností, ale musí být jasné, že kdo se nebude držet našich pravidel, tak bude konkrétně jmenován.

Sarkozy dnes již dříve prohlásil, že mu návrh závěrečného prohlášení summitu zatím nevyhovuje. V rozhlasové stanici Europe 1 varoval před nekonkrétními výsledky a řekl, že s nynější podobou návrhů není spokojeno ani Německo. Merkelová také naznačila, že do Londýna zamířila se smíšenými pocity.

Žádné pevné dohody nebylo zatím dosaženo, prohlásil Sarkozy v rozhlase. Jednání pokračují, projekty jsou na stole. V nynějším stádiu tyto návrhy textů nevyhovují ani Německu, ani Francii, dodal prezident v rozhlase.

Merkelová francouzské volání po jasných závěrech podpořila. Sarkozy dal jasně najevo, že nelze dělat žádné mdlé kompromisy, řekla kancléřka před odjezdem na londýnský summit. Pocity, s nimiž odjížděla do Londýna, označila jako směsici důvěry a obav.

V Londýně Sarkozy zdůrazňoval, že Německo a Francie budou mluvit jedním hlasem. Jmenoval podmínky, na kterých budou obě země trvat a které se týkají daňových rájů, stejně jako kontroly hedgeových fondů a dalších finančních nástrojů, odměňování bankéřů a pravidel pro ratingové společnosti. Nejprve jsme měli finanční krizi a teprve potom ekonomickou, řekl Sarkozy, podle něhož má summit příležitost historickou příležitost ke změně těchto pravidel.

Tentokrát ale Sarkozy nezopakoval pohrůžku, že by mohl předčasně opustit summit. Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová v úterý pohrozila, že Sarkozy by mohl ze schůzky odejít, pokud by nebyl s jejím vývojem spokojen.

Merkelová osobně tuto pohrůžku nekomentovala. Její mluvčí Thomas Steg však prohlásil, že politika prázdné židle podle kancléřky není nejlepší nápad. Pouze ti, kdo se účastní debaty, mohou ovlivnit její výsledky, zdůraznil mluvčí.

Kancléřka také dnes ještě v Berlíně připustila, že nemůže vyloučit nastolení tématu nových hospodářských stimulů, které po ostatních zemích požadují nejen Spojené státy, ale i Japonsko a Británie. Německo však argumentuje tím, že do své ekonomiky, která je největší v Evropě, už napumpovalo protikrizových peněz dost, a zatím přijímání dalších balíčků striktně odmítá. Dosud se spekulovalo o tom, že tématu stimulů se státníci při rokováních v britské metropoli raději pokusí vyhnout.

Japonský premiér Taró Aso dnes v deníku Financial Times ostře kritizoval, že právě Německo nechce na programy hospodářského oživení vynaložit další miliardy. Myslím, že jsou země, které chápou důležitost fiskální mobilizace, a jsou jiné země, které ji nepochopily. To je podle mě důvod německých názorů, řekl Aso.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek