Evropský parlament schválil „vízový kodex“ Schengenu

03.04.2009
čtk

Evropský parlament schválil soubor pravidel zvaný vízový kodex, který bude pro země schengenského prostoru závazný. Dokument slaďuje a vyjasňuje dosavadní, někdy roztříštěná pravidla platící v jednotlivých státech. Kodex musí ještě formálně schválit Rada ministrů, což se má stát v červnu. V platnost vstoupí šest měsíců poté.

Vízový kodex bude upravovat hlavně společná pravidla pro vydávání víz, která umožňují pobyt v Schengenu kratší než tři měsíce či pro průjezd přes území Schengenu.

Mezi novinky, které vízový kodex obsahuje, patří právo žadatele o schengenské vízum odvolat se proti jeho neudělení a žádat zdůvodnění, rozšíření kategorie žadatelů, kteří za vízum platí snížený nebo vůbec žádný poplatek, a povinné vydávání víz pro více vstupů při splnění určitých podmínek. Země schengenského prostoru se na základě kodexu také budou moci ve vízové agendě více vzájemně zastupovat.

Schengenský prostor zahrnuje většinu zemí Evropské unie včetně České republiky a některé další evropské státy. Mezi zeměmi, které k němu patří, lze cestovat bez kontrol na vnitřních hranicích, což znamená, že vízum do jedné země prostoru umožňuje cesty do dalších.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek