OECD jmenovala země, které nespolupracují v otázce daní

03.04.2009
čtk

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila čtyři země na černou listinu takzvaných nespolupracujících daňových rájů. Jsou to Kostarika, Malajsie, Filipíny a Uruguay. OECD názvy zemí uvedla na výzvu zástupců skupiny nejvyspělejších zemí G20, kteří jednali v Londýně.

OECD uvedla, že zmíněné čtyři země odmítly přijmout nová pravidla finanční otevřenosti. Hlavy států G20 se dnes dohodly mimo jiné na tom, že éra bankovního tajemství je pryč a že je nutné spolupracovat při předávání informací, které mohou vést k odhalení daňových úniků.

Organizace zveřejnila také šedou listinu zemí, které sice souhlasily s tím, že zlepší průhlednost svého finančního systému, ale ještě nepodepsaly příslušné mezinárodní dohody. Podle agentury AFP je na ní 38 států, mezi nimi Monako, Lichtenštejnsko, Nizozemsko, Belgie, Švýcarsko a Lucembursko. Reuters jmenuje také Singapur, Chile a Kajmanské ostrovy.

Skupina G20 se dohodla, že vynaloží zhruba bilion dolarů (asi 20 bilionů Kč) na boj s hospodářskou a finanční krizí. Představitelé těchto států se rovněž shodli na reformě globálního finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na regulaci takzvaných hedgeových fondů.

OECD zveřejnila na své webové stránce také třetí, takzvanou bílou listinu, na níž jsou státy, které v podstatné míře respektují mezinárodně přijaté daňové standardy. Na tomto seznamu jsou například USA, Rusko, Čína a Francie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek