USA oficiálně požádaly EU o přijetí vězňů z Guantánama

03.04.2009
čtk

Spojené státy formálně požádaly Evropskou unii, aby přijala část vězňů z americké základny Guantánamo, kteří jsou zadržování kvůli podezření z terorismu. USA poskytnou zemím, které na přijetí vězňů přistoupí veškeré potřebné informace. Oznámila to Evropská komise. Američané chtějí, aby země EU převzaly asi 60 z 245 vězňů.

Oficiální žádost Spojených stárů projednají v pondělí v Lucembursku ministři spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie. Mezi evropské země, které se staví vstřícně k americkému návrhu jsou například Portugalsko a Španělsko. Francie slíbila přijmout nejméně jednoho vězně. Každý stát bude rozhodovat samostatně. Česká republika o přijetí vězňů neuvažuje.

Český ministr vnitra Ivan Langer a evropský komisař Jacques Barrot v polovině března ve Washingtonu předali americkému ministrovi spravedlnosti Eriku Holderovi seznam otázek týkajících se věznice na Guantánamu a zadržovaných.

Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovaly organizace na ochranu lidských práv, nařídil americký prezident Barack Obama krátce po svém lednovém nástupu do funkce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek