EU: Odškodnění za globalisaci

09.04.2009
čtk

Evropská unie se dohodla na změnách takzvaného globalizačního fondu. Ten slouží k vyplácení odškodného zaměstnancům, kteří přišli o místa kvůli globalizaci. Informovalo o tom dnes české předsednictví unie, které dohodu mezi členskými státy EU a Evropským parlamentem zprostředkovalo.

Podle dohody budou členské státy moci žádat o pomoc z fondu pro postižené podniky, které propustí 500 zaměstnanců namísto dosavadních tisíc. Míra financování z evropských prostředků se navíc v příštích dvou letech zvýší na 65 procent oproti dosavadním 50 procentům.

Peníze z fondu mohou podniky použít na rekvalifikaci zaměstnanců, na projekty celoživotního vzdělávání či třeba na poradenství při hledání zaměstnání a při přechodu na soukromé podnikání.

Tato dohoda zabije dvě mouchy jednou ranou – v krátkodobém horizontu zmírní následky hospodářské krize, v dlouhodobém posílí evropskou konkurenceschopnost, uvedla zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová.

Dohodu ještě musí stvrdit Evropský parlament na plenárním hlasování a pak jej formálně přijmou ministři EU. Nová pravidla by tak mohla vstoupit v platnost ještě před koncem českého předsednictví. Navíc se mají aplikovat zpětně na žádosti podané Evropské komisi od května 2009.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek