Předsednictví EU je znepokojeno vývojem v Moldavsku

09.04.2009
čtk

Hluboké znepokojení nad vývojem v Moldavsku po tamních nedělních parlamentních volbách vyslovilo ve svém včerejším prohlášení české předsednictví Evropské unie. Zároveň vyzvalo moldavskou vládu, opozici a moldavský lid, aby se zdržely jakýchkoli akcí, které by mohly vést k další eskalaci napětí v zemi.

Předsednictví EU zdůrazňuje, že řešení současné situace musí být založeno na mírovém dialogu a respektování právního státu. V současné době je obzvláště důležité, aby byla řádné respektována svoboda médií a svoboda vyjadřování, uvádí se v dnešním prohlášení.

České předsednictví EU již v úterý vyjádřilo znepokojení nad událostmi v Moldavsku, kde propukly bouřlivé demonstrace na protest proti ohlášenému vítězství komunistů ve volbách. Zároveň upozornilo, že mezinárodní pozorovatelé zaznamenali, že volby v mnoha ohledech odpovídaly mezinárodním standardům a závazkům, nicméně je žádoucí další zlepšení, aby volební proces byl oproštěn od nepatřičných administrativních zásahů a aby se zvýšila důvěra veřejnosti. Unijní předsednictví v úterním prohlášení odsoudilo užití síly, vyzvalo všechny strany ke zdrženlivosti a za klíčové označilo respektování svobody pokojného shromažďování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek