Závěry summitu NATO očima českého vyslance

09.04.2009
Euroskop

Ve středu 8. dubna proběhla v Americkém centru diskuse na téma NATO: 60 let poté a dále. Zplnomocněný velvyslanec ČR při NATO Štefan Fülle se vrátil k nedávnému summitu NATO a shrnul jeho závěry, výsledky a cíle.

Fülle na začátku představil výchozí pozici summitu, kterou značně ovlivnila výměna americké administrativy. Ač jsou s prezidentem Obamou spojovány naděje na změnu, Američané nestihli vyměnit své velvyslance při NATO, proto jejich působení na summitu bylo poněkud neviditelné.

Mezi hlavní okruhy diskusí patřilo rozšíření Aliance, vztah k Rusku a volba nového generálního tajemníka. K rozšiřování se podle Fülleho stavěl summit poměrně skepticky, „panuje únava z vyjednávání s kandidátskými zeměmi, dokonce řekl. Zajímavé je, že se mění i proces přijímání, který v současné době stanovuje speciální podmínky pro nové země. Na rozdíl od Albánie a Makedonie budou mít současní kandidáti zpřísněné podmínky. Na kolik jsou tedy otevřené dveře do Aliance pro další státy?

Rozhodnutí obnovit vztahy s Ruskem po gruzínském konfliktu se uskutečnilo již v březnu tohoto roku. Aliance doposud nemá konkrétní politiku vůči ruskému partnerovi a situaci značně komplikuje odpor některých států, například Litvy. Na summitu se dohodla strategie „two-streams-approach, která zahrnuje jednak diskusi s Ruskem v rámci 29 zemí, a na druhé straně i diskusi o Rusku v grémiu všech 28 členů NATO.

Asi nediskutovanějším tématem byla volba generálního tajemníka Aliance. Pro nezasvěcené publikum bylo překvapením, že vítězný dánský kandidát Rasmussen se objevil na scéně jako poslední z možných jmen, a to až po kanadském, polském a rumunském návrhu. Hlavní problém zde představovali Turci, kteří Rasmussena dlouho odmítali. Ovšem nešlo až tak o jeho osobu, ale o podmínky, které si chtělo Turecko v Alianci vydobýt. Požadovalo například vytvoření náměstka pro muslimské země. I přesto se podařilo Rasmussena do čela Aliance nakonec prosadit.

Na závěr příspěvku Fülle dodal, že hlavní současnou výzvou NATO zůstává Afghánistán a zlepšení koordinace a logistiky mezi jednotlivými teritorii. Na summitu členské státy Aliance přislíbily poslat do Afghánistánu další síly a rozvíjet budování afghánských policejních složek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek