Poteče plynovodem Nabucco ruský plyn?

10.04.2009
čtk

S výstavbou plynovodu Nabucco se začne v roce 2011. Uvedl to internetový server Euractiv s odvoláním na bulharský deník Dnevnik. Podle šéfa konsorcia Reinharda Mitscheka, nelze vyloučit, že plynovodem Nabucco nakonec poteče i ruský plyn.

Gazprom může být jedním z dodavatelů, připustil Mitschek, podobný krok prý však zatím není na programu. Kromě možného zapojení Ruska by mohl plynovodem Nabucco proudit plyn i z Turecka, Ázerbájdžánu, Turkmenistánu či z dlouhodobějšího pohledu i z Iráku či Egypta.

Turecko a Nabucco

Šéf konsorcia si pochvaluje především jednání s Tureckem, která prý výrazně pokročila. Právě souhlas Ankary je přitom pro celý projekt klíčový, velká část plynovodu má totiž vést přes turecké území.

Jasněji kolem detailů projektu bude v červenci, kdy má být údajně podepsána mezivládní dohoda mezi Rakouskem, Bulharskem, Maďarskem, Rumunskem a Tureckem, tedy mezi hlavními účastníky Nabucca. Za přispění Evropské komise spějeme ke kompromisu, který bude patrný v návrhu dohody, jehož konečná podoba by měla být známá v květnu, uvedl Mitschek.

Příprava stavebních prací by v případě ideálního scénáře měla začít koncem letošního roku. Samotná výstavba by měla podle šéfa konsorcia začít právě v roce 2011 a dodavatelé zemního plynu by měly být vybráni o rok později, tedy v roce 2012.

Náklady 8 miliard eur

Úplně jasno však stále není kolem financování celého projektu. Náklady se již delší dobu odhadují na zhruba osm miliard eur. Na financování by se mělo nepochybně podílet více subjektů, mluví se především o Evropské investiční bance (EIB), dále Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) či další finanční instituce.

Před dvěma měsíci na setkání v Budapešti šéf EIB Philippe Maystadt oznámil, že banka je připravena financovat zhruba čtvrtinu projektu, což činí zhruba dvě miliardy eur (zhruba 53 miliard korun). Úvěrové agentury jsou připraveny financovat samotné dodávky a výstavbu, doplnil Mitschek.

Výstavba Nabucca bude rovněž součásti summitu jižního koridoru, který se uskuteční začátkem května v Praze. Účastnit by se jej měly země, které pro Nabucco přicházejí v úvahu jako dodavatelé plynu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek