Hlavním tématem rady ministrů EU bude klima

13.04.2009
čtk

Česká republika bude v úterý a ve středu pořádat desáté ze 14 neformálních zasedání rad ministrů EU plánovaných během předsednictví unii. V Praze se sejdou ministři životního prostředí evropské sedmadvacítky. Pod vedením vicepremiéra v demisi a předsedy zelených Martina Bursíka budou jednat o tom, jak se bude Evropská unie chystat na změny klimatu, zda má na toto téma vzniknout pouze společná strategie, nebo závaznější právní rámec.

Druhým tématem setkání bude příprava Evropské unie na jednání směřující ke kodaňské konferenci OSN, která má v prosinci přijmout cíle snižování skleníkových plynů po roce 2012. Ministři se budou radit, jak jednat se Spojenými státy, které se chtějí k regulaci oxidu uhličitého připojit, zatím ale není jasné, o kolik hodlají množství vypouštěných skleníkových plynů snížit. Jednání v Praze bude pro Bursíka přípravou na debatu, kterou do Washingtonu svolal americký prezident Barack Obama na konec dubna.

Obamův vyslanec pro změny klimatu Todd Stern v Bonnu nedávno obhajoval cíl Washingtonu snížit americké emise skleníkových plynů o pouhých 16 procent v příštích deseti letech, tedy mnohem méně, než je předmětem diskusí průmyslových zemí. EU se již dříve zavázala, že je sníží o 20 procent. Pokud se ale připojí další vyspělé země, pak to bude 30 procent. Rozvojové země by podle doporučení komise měly do roku 2020 snížit emise o 15 až 30 procent.

Jednání jsou naplánována do Kongresového centra, Bursíkovi evropští kolegové dostanou ale i možnost pokochat se jarem v přírodě. Ve středu odpoledne je Bursík vyveze do Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ministerstvo spojilo se zasedáním oživení myšlenky vyhlášení pátého národního parku na území Česka. Má se jím stát křivoklátský lesní komplex, který je nejzachovalejším a druhově nejbohatším velkoplošným lesním porostem celé republiky ve výškovém stupni pahorkatin až nižších vrchovin. Ministři se během odpoledne na Křivoklátsku setkají s místními starosty.

Po odjezdu ministrů životního prostředí čekají Česko ještě čtyři neformální rady. Tři z nich se uskuteční během dubna a začátkem května, tedy v období, kdy by podle dohody stran vládní koalice a opoziční ČSSD měla stále ještě působit vláda v demisi šéfa ODS Mirka Topolánka. Nový kabinet by měl hostit už pouze neformální zasedání ministrů zemědělství a rybářství v Brně mezi 31. květnem a 2. červnem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek