Norsko už není zprostředkovatelem míru na Srí Lance

13.04.2009
čtk

Srí Lanka dnes oznámila Norsku, že už nadále nemůže vystupovat jako prostředník při vyjednávání míru mezi separatistickou organizací Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a srílanskou vládou.

Norsko se pro roli prostředníka diskvalifikovalo, když nedokázalo ochránit srílanské velvyslanectví v Oslu před nedělním útokem etnických Tamilů, uvedla srílanská vláda v prohlášení, které cituje agentura AP.

Norsko pomohlo vyjednat mírovou dohodu mezi srílanskou vládou a LTTE v roce 2002. Uzavřené příměří se ale zhroutilo poté, co se obě strany začaly vzájemně obviňovat z jeho porušování a v loňském roce formálně vláda v Kolombu od dohody odstoupila. Prezident Mahinda Radžapakse poté schválil rozsáhlou vojenskou ofenzivu, která zatlačila tamilské ozbrojence na malé území na severovýchodě ostrova.

Konflikt trvající od roku 1983 si dosud vyžádal přes 70.000 životů. LTTE se snaží vybojovat nezávislý stát na severu a východě Srí Lanky, kde tvoří hinduističtí Tamilové většinu obyvatelstva. Z celostátního hlediska je však etnických Tamilů pouze 16 procent, 76 procent tvoří buddhističtí Sinhálci. LTTE je v USA, v Evropské unii a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek