Komise poslala ČR k soudu kvůli energetickým normám

14.04.2009

Evropská komise podala žalobu na Českou republiku u Evropského soudního dvora. Podle EK česká vláda nepřevedla do legislativy evropskou směrnici o zabezpečení dodávek elektřiny. Pokud bude ČR odsouzena a nesjedná nápravu, hrozí jí pokuta. Kromě České republiky čelí stejnému postupu i Polsko.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského způsobilo zdržení zhruba osmiměsíční projednávání energetického zákona v Poslanecké sněmovně. Není to standardní doba, uvedl.

Energetický zákon, který má zavést směrnici do českého právního řádu, nyní projedná Senát. Podle Bartovského je reálné, že normu schválí do poloviny května. Pak ji dostane k podpisu prezident Václav Klaus. Můžeme tak stihnout směrnici implementovat dříve, než nám přijde žaloba z EK, uvedl Bartovský. Podle něj by pak mělo být riziko soudu zažehnáno.

Směrnice (2005/89/EC) se zabývá zabezpečením dodávek elektřiny a investicemi do infrastruktury. Stanovuje například opatření pro zajištění dostatečné výrobní kapacity, dostatečné rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou či vhodná míra propojení mezi členskými státy.

Tato směrnice vytváří rámec, uvnitř něhož mají členské státy definovat průhledné, stabilní a nediskriminační politiky zabezpečení dodávek elektřiny, které by byly slučitelné s požadavky konkurenčního vnitřního trhu s elektřinou, píše se například v normě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek