V Praze se dnes sejdou ministři životního prostředí EU

14.04.2009
čtk

Praha dnes bude hostit desáté ze 14 neformálních zasedání rad ministrů EU plánovaných během českého předsednictví unie. Pod vedením vicepremiéra v demisi a předsedy zelených Martina Bursíka budou ministři životního prostředí EU jednat o tom, jak se bude Evropská unie chystat na změny klimatu, zda má na toto téma vzniknout pouze společná strategie, nebo závaznější právní rámec.

Součástí prvního dne neformální rady bude i předání cen projektům, které šetrně a ekologicky využívají energetické zdroje, nebo jejich obnovitelné formy. Slavnost se uskuteční po poledni ve Veletržním paláci.

Ve středu budou ministři ladit strategii pro jednání se Spojenými státy o snižování množství skleníkových plynů. Američané se chtějí k regulaci oxidu uhličitého připojit, zatím ale není jasné, o kolik hodlají množství vypouštěných skleníkových plynů snížit. Jednání v Praze bude pro Bursíka přípravou na debatu, kterou do Washingtonu svolal americký prezident Barack Obama na konec dubna.

Zasedání ministři ukončí ve středu odpoledne na Křivoklátsku, kam je Bursík vyveze, aby oznámil, že bude usilovat o vyhlášení tohoto území pátým národním parkem Česka.

Po odjezdu ministrů životního prostředí čekají Česko ještě čtyři neformální rady. Tři z nich se uskuteční během dubna a začátkem května, tedy v období, kdy by podle dohody stran vládní koalice a opoziční ČSSD měla stále ještě v demisi působit vláda Mirka Topolánka (ODS). Nový kabinet by pak měl hostit už pouze neformální zasedání ministrů zemědělství a rybářství v Brně mezi 31. květnem a 2. červnem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek