Bajnai prošel, Maďarsko má „krizového“ premiéra

15.04.2009
čtk

Maďarský parlament včera podle očekávání vyjádřil důvěru novému premiérovi Gordonu Bajnaiovi. Nástupce Ference Gyurcsánye podpořilo 204 poslanců. K vyslovení důvěry stačilo 193 hlasů. Bajnaie podpořila vládní socialistická strana a opoziční liberálové. V ulicích Budapešti protestovalo proti nové levicové vládě několik tisíc lidí.

Gyurcsány se rozhodl odstoupit 21. března, aby uvolnil místo pro vládu se širší podporou, která by mohla lépe čelit hospodářské krizi. Takzvané konstruktivní hlasování o důvěře umožnilo odvolat dosavadního šéfa kabinetu a na jeho místo zvolit Bajnaie bez nutnosti vypsat předčasné volby.

Krizový manažer

Jednačtyřicetiletý Bajnai působil v předchozí Gyurcsányově vládě jako ministr národního rozvoje a hospodářství. Nový premiér se označil za krizového manažera bez politických ambicí. Hodlá Maďarsko vyvést z hospodářské krize pomocí tvrdých, ale nezbytných opatření.

Ekonomickou a sociální krizi můžeme dostat pod kontrolu jen tehdy, až skončí politická krize, uvedl před volbou v parlamentu. V čele vlády prý setrvá, dokud jeho program na zdolání krize budou poslanci podporovat. Oznámil také, že nemá zájem o post premiéra po parlamentních volbách, plánovaných na duben či květen 2010.

Plán úsporných opatření nového premiéra počítá se snížením reálných mezd ve veřejném sektoru a se škrty v důchodech, rodinných přídavcích a státních dotacích. Postupně se má také zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Ministři nestraníci

Na klíčové ministerské posty chce dosadit několik nováčků bez stranické příslušnosti, členy kabinetu však zůstanou i někteří stávající ministři. Novým ministrem financí má být Péter Oszkó, dosavadní šéf maďarské pobočky poradenské firmy Deloitte.

Ministrem zahraničí by se měl stát sedmašedesátiletý Péter Balázs, který se jako hlavní vyjednávač významně zasloužil o vstup své země do EU a v roce 2004 se stal prvním zástupcem Maďarska v Evropské komisi.

Bajnajovi kandidáti projdou ještě tento týden schválením parlamentními výbory a v pondělí by se tak po složení přísahy mohli ujmout funkcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek