Kongresmani míří do Evropy kvůli protiraketové obraně

15.04.2009
čtk

Skupina kongresmanů USA odjela do Evropy jednat o americké protiraketové obraně. Členové Kongresu míří podle agentury AFP do Ruska, Polska a České republiky.

Delegace, ve které jsou pravděpodobně i předseda branného výboru Senátu demokrat Carl Levin a jeho republikánská kolegyně, senátorka Susan Collinsová, se sejde se zástupci resortů obrany a diplomacie v jednotlivých zemích. Rozhovory se soustředí na protiraketovou obranu, sdělil agentuře AFP zdroj blízký Collinsové.

Smlouvy o výstavbě radarové části americké protiraketové obrany v Brdech podepsala česká vláda s předchozí administrativou prezidenta George Bushe. Sněmovna českého parlamentu tyto dokumenty dosud neratifikovala a opozice k nim má výhrady.

Washington myšlenku protiraketové základny v Česku a v Polsku zdůvodňuje nebezpečím, které představují podobně rizikové státy jako kupříkladu Írán. Nový americký prezident Barack Obama při nedávném projevu v Praze prohlásil, že pokud Írán ustoupí od svého vojenského jaderného programu, nebude nutné protiraketový štít v Evropě vybudovat. Zároveň ale upozornil, že dosavadní íránské jaderné aktivity vytvářejí reálnou hrozbu jak pro Spojené státy, tak pro jejich spojence.

Radar by měl z českého území monitorovat případné útočící rakety a navést proti nim střely odpálené z druhé části základny, která by měla být na polském území. Myšlenku amerického protiraketového radaru v Česku podle březnových informací odmítaly zhruba dvě třetiny českých občanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek