Trichet: ECB by mohla snížit úrokové sazby

19.04.2009
čtk

Evropská centrální banka by mohla dále snížit úrokové sazby. Případný pokles sazeb by však činil maximálně čtvrt procentního bodu. Uvedl to podle agentury Kjódó prezident banky Jean-Claude Trichet během návštěvy Japonska. Podle agentury Džidži rovněž poukázal na problémy v některých zemích střední a východní Evropy a vyzval banky, aby pokračovaly v poskytování úvěrů v tomto regionu.

Nebudeme vylučovat další uvolňování (měnové politiky), řekl Trichet. Pokud budeme (měnovou politiku uvolňovat), bude to umírněné, dodal. Banka již od října snížila úrokové sazby celkově o tři procentní body. Úroky se tak nyní nachází na rekordním minimu 1,25 procenta.

Analytici předpokládají, že sazby příští měsíc klesnou na rovné jedno procento. ECB již několikrát vyloučila, že by sazby snížila až na nulu. Řada jejích představitelů dala najevo, že by se jim nelíbil pokles sazeb pod jedno procento, protože by mohl paralyzovat peněžní trhy.

ECB by měla 7. května představit nekonvenční opatření na podporu ekonomiky, jež by mohla zahrnovat například nákupy dluhopisů. Hrubý domácí produkt eurozóny se v posledním čtvrtletí loňského roku propadl o 1,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek