Více peněz pro civilní mise EU

19.04.2009
čtk

Česká diplomacie navrhuje zvýšit český příspěvek na civilní mise Evropské unie – zatímco pro letošek na ně vláda vyčlenila 115 milionů korun, pro příští rok je v návrhu 130 milionů korun.

V roce 2011 by to mělo být také 130 milionů, o rok později 140 milionů korun. Ministerstvo zahraničí to uvádí v materiálu, který v pondělí dostanou na stůl odstupující ministři.

Částka 130 miliónů korun na rok 2010 pokrývá náklady na vyslání přibližně 210 expertů do civilních misí mezinárodních vládních organizací, uvedl na dotaz ČTK tiskový odbor ministerstva.

Do zahraničí, třeba do Palestiny či Bosny a Hercegoviny, vyjíždějí čeští policisté. Vlastní rekonstrukční tým s civilními experty na stavebnictví, zemědělství nebo hydrologii má Česko v Afghánistánu. V Libérii pomáhají čeští policisté a vojenští pozorovatelé v rámci mírové mise OSN, monitorují zdravotní stav obyvatelstva a registrují učitele a žáky ve školách. Mise v Kosovu zase pomáhá s rozvojem a demokratizací úřadů.

Pokud vláda peníze schválí, budou moci vycestovat čeští odborníci do misí EULEX a ICO v Kosovu, EUMM v Gruzii, EUPOL v Afghánistánu, EUBAM v Moldavsku, EUJUST LEX v Iráku, EUPM v Bosně a Hercegovině, UNMIL v Libérii, UNOMIG v Gruzii, PRT ISAF v Afghánistánu, EUPOL COPPS v Palestině, volebních pozorovatelských misí ODIHR/OBSE, polních misí OBSE a případně dalších.

Rozdělení peněz pro jednotlivé skupiny pomáhající v zahraničí odráží zahraničněpolitické a bezpečnostní priority Česka. Diplomacie do budoucna nevylučuje změny priorit, a tudíž i přesouvání financí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek