Factum: podle 43 procent lidí pád vlády poškodí předsednictví

20.04.2009
čtk

Celkem 43 procent lidí si myslí, že obraz českého předsednictví EU se po pádu vlády zhorší, 36 procent dotázaných ale míní, že vnímání role České republiky v čele EU to nezmění. Vyplývá to z výzkumu agentury Factum Invenio.

Mezi těmi, kteří soudí, že odvolání kabinetu předsednictví poškodí, převažují podle autorů výzkumu voliči ODS a vysokoškolsky vzdělaní. Druhou skupinu tvoří prý převážně voliči ČSSD. Jen osm procent Čechů si myslí, že odvolání vlády obraz předsednictví zlepší, 13 procent neví nebo na dotaz neodpovědělo.

Agentura se lidí ptala i na to, jak hodnotí české předsednictví – většina, konkrétně 64 procent lidí, se kloní k tomu, že Česká republika zvládá tuto roli dobře. Opak si myslí 24 procent dotázaných, 13 procent neví, případně neodpovědělo.

Nejspokojenější s prací České republiky v čele Evropské unie jsou mladší lidé, voliči ODS a lidé s vysokoškolským vzděláním, uvádí Factum Invenio. Záporně hodnotí české předsednictví především starší lidé a také voliči KSČM.

Výzkum se odehrál mezi 27. březnem a 1. dubnem, zúčastnilo se ho přes 1000 lidí starších patnácti let. Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě 24. března. Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se na předsednictví ptalo počátkem března, tedy ještě před pádem kabinetu. Podle autorů tohoto průzkumu tři pětiny Čechů soudí, že ČR jako předsednická země EU obstojí. Opačný názor mělo 18 procent obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek