AKTUALIZACE: Nařízení o dobrovolné účasti v programu EMAS

21.04.2009
Euroskop

Dne 4. dubna 2009 schválilo v prvním čtení plénum Evropského parlamentu návrh nařízení o dobrovolné účasti v programu Společenství pro systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS). Zároveň byla dosažena politická dohoda s Radou.

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o dobrovolné účasti organizací v programu Společenství pro systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS) (KOM(2008)402)

Systém EMAS je dobrovolným systémem EU, zavedeným v roce 1995, jenž pomáhá zjišťovat a sledovat vliv činnosti organizací na životní prostředí a podávat o něm zprávy. EMAS vyžaduje nezávislé ověřování údajů a transparentnost a komunikaci se zainteresovanými stranami s cílem dosáhnout dlouhodobých zlepšení, pokud jde o vliv činnosti dané organizace na životní prostředí.

Návrh nařízení si klade za cíl současnou legislativní úpravu programu EMAS komplexně zrevidovat, jakož i zatraktivnit program pro jednotlivé organizace. Cílem je vytvoření marketingově silné značky, která má být atraktivní pro organizace, což se má projevit v nárůstu počtu registrací.

1. Klíčové obsahové body usnesení Evropského parlamentu

Cílem pozměňovacích návrhů předložených v Evropském parlamentu bylo zatraktivnění programu EMAS pro podniky, aby byl dosažen cíl nárůstu počtu registrací stanovený Komisí. Za tímto účelem byla nastavena kritéria vstupu do programu tak, aby byl pro podniky lépe dosažitelný. Podrobně jsme o navrhovaných změnách informovali zde.

Významnou změnou je zejména zavedení principu jediné registrace pro organizace působící ve více členských státech. Ty se budou registrovat pouze v jednom členském státě, přičemž registrace se následně bude vztahovat na všechny jejich pobočky. Zmírní se tak nejen administrativní zátěž, ale také dojde ke snížení nákladů.

V rámci rozpravy vystoupil za Radu v Evropském parlamentu ministr životního prostředí ČR Martin Bursík. Připoměl, že schválení nařízení o dobrovolné účasti z velké části naplňuje jednu z priorit českého předsednictví EU, kterou je ochrana životního prostředí a klimatu. Zdůraznil, že kompromisní text nařízení „umožní větší zviditelnění organizací, které se dobrovolně tohoto programu zúčastňují a sníží administrativní zátěž pro podniky. Zároveň podotkl, že revidovaný systém EMAS bude rovněž přístupný organizacím mimo EU, čímž „se zvýší globální autorita tohoto systému. Vyslovil přesvědčení, že využití systému EMAS „umožní občanům Evropské unie, aby vlastní spotřebitelskou volbou přispěli aktivně k ochraně životního prostředí, a že tím dáme občanům možnost cítit se lépe a mít lepší pocit z toho, že se také aktivně sami, každý jeden z nich, podílí na ochraně životního prostředí.

2. Očekávaný vývoj

Návrh je projednáván postupem spolurozhodování. Z politického hlediska byla již mezi Evropským parlamentem a Radou dosažena dohoda v prvním čtení. Očekává se proto pouze formální schválení návrhu Radou. Termín pro projednání v Radě však ještě nebyl stanoven.

Nařízení bude platné dvacátým dnem po zveřejnění v Úředním věstníku EU. Členské státy budou mít k dispozici lhůtu šesti měsíců od vstupu v platnost pro uvedení existujících právních předpisů do souladu s ustanoveními nařízení. Očekává se tedy, že nařízení bude uplatňováno od začátku roku 2010.

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o dobrovolné účasti organizací v programu Společenství pro systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS) (KOM(2008)402)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2121, SEK(2008)2122

Právní báze: čl. 137 odst. 1 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Životní prostředí

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ENVI (zpravodaj Linda McAvan, Velká Británie, PSE)

Odpovědná formace Rady: ENVIRONMENT

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality