EU probere v Praze vztahy s Tureckem

21.04.2009
čtk

Přístupová jednání Turecka s Evropskou unií, otázky energetické bezpečnosti či blízkovýchodní mírový proces budou hlavními tématy jednání takzvané trojky EU s Tureckem. Za české předsednictví se schůzky zúčastní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, Evropskou komisi zastupuje komisař pro rozšíření Olli Rehn. Tureckou delegaci povede ministr zahraničí Ali Babacan.

Turecko dlouhodobě usiluje o vstup do Evropské unie. Přístupová jednání zahájilo v roce 2005, dosud bylo otevřeno jen deset z celkem 35 kapitol. Některé členské země EU neskrývají své přesvědčení, že Ankara nebere své závazky spojené s případným budoucím členstvím země v unii příliš vážně.

EU požaduje, aby Turecko reformovalo svou ústavu, zaručilo výraznější svobodu projevu, zajistilo širší práva pro své národnostní menšiny a omezilo moc armády.

Proti vstupu Turecka do Evropské unie vystupují především Francie a Německo. Z velkých zemí unie podporuje zapojení Ankary do EU zejména Británie. Podporu tureckému členství v unii vyjádřil v lednu i Schwarzenberg, podle kterého má Turecko pro unii strategický význam.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek