EU utíká čas na získání kaspického plynu

21.04.2009
čtk

Projekt plynovodu Nabucco, který má snížit závislost EU na dodávkách zemního plynu z Ruska, ohrožuje neschopnost Evropské unie získat k odběru dodávky kaspického plynu z Ázerbájdžánu a Turkménistánu. Zatím jediný závazek, slib z Baku poskytnout tři miliardy metrů krychlových plynu, není oficiální.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters chybí EU jasný plán na získání kaspického plynu i diplomatické odhodlání pustit se do soupeření s Ruskem, Čínou a Íránem. Ti skupují dostupný plyn a dávají mnohem větší prostředky na vlastní energetické projekty.

Střední Asie se bojí Ruska

Odborník na kaspickou oblast a energetiku z bruselského Ústavu pro strategická studia Borut Grgič varoval před iluzemi Evropanů, že je pro ně dostupný všechen kaspický plyn. Když sedíte v Baku nebo Ašgabatu, tak prodáváte trochu plynu každému, dodal.

Dodavatelské země se poohlížejí po nejlepší dohodě. Nebudou spěchat, aby skočily do postele s kýmkoli, souhlasí Mark Rowley z právní firmy Baker Botts. Podle analytiků navíc u producentů ve Střední Asii hrají roli obavy z Ruska. Váhají proto s písemným závazkem pro Nabucco, dokud EU neposkytne záruky o jeho časovém plánu, přepravních podmínkách a financování.

Podle Agaty Loskotové-Strachotaové z varšavského Střediska evropského výzkumu musí Evropská unie využít napjatých vztahů Turkmenistánu k Moskvě a přijít s nabídkou na turkmenský plyn. I kdyby Turkmenistán nebyl ochoten se vážně zavázat, podobná nabídka by byla významným signálem zájmu EU, závazku a připravenosti zapojit nejen Turkmenistán, ale celou oblast Střední Asie, řekla.

Turecko chce prodávat plyn EU

Důvodem nejednotného postoje EU je postoj velkých evropských států, které se snaží podpořit pouze projekty, které zabezpečí jejich vlastní dodávky energie a nespolupracují na snaze převést do reality Nabucco, který je přínosem hlavně pro východní Evropu.

Ve snaze urychlit práci na diverzifikaci organizuje Bulharsko, které bylo lednovou odstávkou plynu postiženo nejhůře, na 24. – 25. dubna konferenci vysokých představitelů středoasijských zemí, Ruska a Evropy; jen tři měsíce poté, co se konala obdobná schůzka v Maďarsku a dva týdny před summitem kaspické oblasti a EU v Praze.

Analytici soudí, že tato překrývající se fóra v Sofii a Praze dosáhnou jen mála, stejně jako schůzka v Budapešti, mimo jiné i díky předpokládané neúčasti tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, jehož země je rovněž překážkou Nabucca. Turecko chce využít své zeměpisné polohy a stát se evropským dodavatelem plynu. Doufá, že bude levně nakupovat plyn v Ázerbájdžánu a za vyšší cenu ho prodávat EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek