Evropský tisk o Ahmadínežádovi

21.04.2009
čtk

Evropská unie ostře odsoudila pondělní prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který na světové konferenci OSN proti rasismu v Ženevě označil Izrael za zemi z rasistickou vládou. Uvedlo to české předsednictví EU na svých internetových stránkách.

Ahmadínežádova slova kritizovaly také další státy. Dnešní zahraniční tisk se mimo jiné zamýšlí nad smyslem ženevského fóra a například rakouský deník Die Presse míní, že je zbytečné. Navzdory odsouzení íránských slovních útoků na Izrael 22 z 27 členských států unie podle českého předsednictví na konferenci zůstane přítomno.

Netýká se to Nizozemska, Itálie, Polska a Německa, které do Ženevy své zástupce vůbec nevyslaly, a České republiky, jež se stáhla po Ahmadínežádově projevu. Předsednictví také zdůraznilo, že země EU nemají žádné zásadní výhrady vůči návrhu závěrečné deklarace a jsou připraveny ho v pátek na závěr jednání podpořit.

Právě kvůli protizraelským stanoviskům v původní verzi závěrečného textu a obavám ze slovních výpadů některých účastníků vůči židovskému státu konferenci od počátku bojkotují i Izrael, Austrálie, Nový Zéland, Kanada a USA. Zástupce amerického velvyslance při OSN Alejandro Wolf Ahmadínežádova vyjádření podle agentury AFP označil za hanebná, ostudná a nenávistná.

Už v pondělí se proti nim ohradila Francie, jejíž prezident Nicolas Sarkozy vyzval EU k rázné reakci na projev íránského předáka. Francouzská delegace při jeho vystoupení sál spolu s dalšími evropskými představiteli opustila, ale na konferenci prý zůstane. Chceme tady zůstat, protože si myslíme, že dezerce není řešení, prohlásila francouzská státní tajemnice pro lidská práva v úřadu ministra zahraničí Rama Yadeová.

Ke stejnému kroku vyzvala evropské státy v pondělí večer i mezinárodní organizace bojující za lidská práva Human Rights Watch (HRW). Vlády, které se účastní konference OSN o rasismu, kterou íránský prezident využil k šíření poselství plného nenávisti, musí odpovědět tím, že zůstanou, aby zajistily, že tato konference odsouhlasí rozhodnou zprávu odsuzující rasismus, uvedla HRW v tiskovém prohlášení.

Kriticky hodnotí počínání západních států na konferenci i dnešní vydání italského listu La Repubblica. Íránský prezident podle něj svých projevem dosáhl toho, čeho chtěl – souhlasu většiny účastníků a rozdělení západního tábora. Deník připomíná, že Ahmadínežád neřekl nic, co by z jeho úst nezaznělo již v minulosti. Všichni, kdo jeho názor nesdílí, měli šanci a dostatek času zformulovat společnou odpověď na tuto výzvu. Buď společným bojkotem konference, nebo společným akceptováním rozdílných názorů. Bohužel se nestalo ani jedno – promarněná příležitost, míní La Repubblica.

Podle dánského deníku Jyllands-Posten konference ukázala, že současnou OSN vedou jiné státy než ty, které mají každý den na stole konvence o lidských právech. Nelze považovat než za žert, že konference proti rasismu a xenofobii je vedena Libyí za asistence Íránu, Pákistánu a Kuby, pozastavuje se dánský list.

Stejně kritický ke konferenci, která navazuje na obdobná jednání v jihoafrickém Durbanu před osmi lety, je i rakouský deník Die Presse. Konference OSN proti rasismu nemá smysl, stejně jako kongres proti špatnému počasí. Zbytečně zaměstnává diplomatické kapacity, už by se neměla konat, píše vídeňský list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek