Květnový summit EU-Korea v Soulu povede Klaus

21.04.2009
čtk

Summit EU – Korea povede český prezident Václav Klaus, summit se uskuteční 23. května v jihokorejském hlavním městě Soulu. Novinářům to dnes řekli premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) a předseda korejské vlády Han Sung-su. V době summitu by už v Česku měl vládnout úřednický kabinet Jana Fischera.

Summit se má podle Topolánka (ODS) věnovat především ekonomickým tématům a lepší by podle něho bylo, kdyby akci vedl premiér, nikoli prezident. Hlava státu podle něho summit povede kvůli anomální situaci, která v ČR nastala po pádu vlády.

Summit má výsostně ekonomický charakter, a proto z praktických důvodů by bývalo bylo lepší, kdyby předsedou evropské rady byl premiér dané země, zdůraznil Topolánek. Podle Topolánka nyní Evropská unie například dokončuje dohodu o zóně volného obchodu s touto asijskou zemí.

Již dříve dal Klaus najevo, že se chce do předsednictví EU zapojit, třebaže jeho význam nepřeceňuje. S vládou se například už Klaus dohodl, že jako zástupce předsedajícího členského státu povede ve druhé půli května summit EU-Rusko.

Vztahy mezi Topolánkem a Klausem se v poslední době vyostřily. Odstupující premiér před časem označil bývalého čestného předsedu a někdejšího člena ODS Klause za jednoho z lidí, kteří stojí za pádem kabinetu. Experti i vicepremiér pro EU Alexandr Vondra uvádějí, že nečekaný odchod vlády a nástup úřednického kabinetu během předsednictví Česko v zahraničí velmi poškodily.

Někteří pozorovatelé soudí, že po nástupu úřednické vlády vzroste role Klause při předsednictví. V EU se údajně někteří bojí toho, že by jednání k unijním záležitostem mohl řídit vrchní odpůrce Lisabonské smlouvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek