Sarkozy vyzval EU k rázné reakci na Ahmadínežáda

21.04.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval Evropskou unii, aby prokázala „extrémní ráznost“ a reagovala tak na slova íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který na mezinárodní konferenci v Ženevě označil Izrael za zemi s rasistickou vládou. Fraška zvaná Konference OSN proti rasismu, xenofobii a netoleranci potrvá do 24. dubna.

Sarkozy podle agentury AFP označil projev íránského prezidenta za nepřípustnou výzvu k rasové nenávisti. Zástupci všech přítomných zemí EU při Ahmadínežádově vystoupení na protest opustili sál.

USA, Izrael, Polsko, Německo a několik dalších států, jejichž obavy z protiizraelských výpadů Ahmadínežád plně naplnil, konferenci od počátku bojkotovalo. Česko, které předsedá do konce června EU, se včera po projevu rozhodlo konferenci nadobro opustit.

Francie i přes výhrady zůstává a bude se účastnit dalších diskusí. Je třeba zůstat a bojovat. Jsou státy a občanské společnosti na celém světě, které na nás spoléhají…. Chceme tady zůstat, protože si myslíme, že dezerce není řešení, prohlásila francouzská státní tajemnice pro lidská práva v úřadu ministra zahraničí Rama Yadeová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek